Ga naar inhoud

Gezondheidszorg in Duitsland

Je hoopt natuurlijk dat het niet gebeurt: je bent fijn op vakantie in Duitsland en je wordt ziek. Dan is het wel zo fijn om te weten hoe de gezondheidszorg in Duitsland geregeld is. Zo weet je waar je hulp kunt vinden en waar je rekening mee moet houden. Ook is het goed om te weten hoe het zit met jouw verzekering en de kosten als je medische zorg nodig hebt in het buitenland. Hiervoor kun je een vergoeding krijgen van jouw zorgverzekering, maar in sommige situaties ook van je reisverzekering. Lees hier hoe het precies zit. 

Naar een huisarts of ziekenhuis in Duitsland 

Ben je ziek tijdens je vakantie in Duitsland en heb je zorg nodig? Geen zorgen: ook als toerist kun je gewoon terecht bij Duitse huisartsen en ziekenhuizen. De medische zorg in Duitsland is even goed geregeld als in Nederland. In geval van nood kun je altijd terecht in de Duitse ziekenhuizen. Je komt dan terecht op de Notaufname (Duits voor eerste hulp). In Duitsland is het noodnummer 112, net als in Nederland. 

Heb je geen spoedzorg nodig? Dan heb je eerst een verwijzing van een Duitse huisarts nodig om terecht te kunnen in een ziekenhuis. Bij de huisarts kun je tijdens het spreekuur langskomen. Als de huisarts jou medicijnen voorschrijft, kun je dit recept bij elke apotheek in Duitsland ophalen. 

Kosten gezondheidszorg Duitsland

Wat gezondheidszorg in Duitsland kost, hangt af van waar je je laat behandelen. Als je naar een privékliniek gaat, kunnen hieraan hoge kosten verbonden zijn. Om dit te vermijden, is het het beste om naar een staatsziekenhuis of -huisarts te gaan. Ook hier is de zorg niet gratis, maar wel goedkoper. 

Jouw zorgverzekering in Duitsland 

In Nederland heb je standaard een zorgverzekering, omdat het hier wettelijk verplicht is om deze af te sluiten. Deze verzekering is niet alleen geldig in Nederland, maar in alle landen ter wereld. Een zorgverzekering heeft namelijk een werelddekking. Hiervoor maakt het niet uit welke dekking jij hebt gekozen.  

Jouw zorgverzekering dekt dus ook de kosten van medische zorg die jij nodig hebt in Duitsland. Let op: daarbij wordt wel uitgegaan van hoeveel dezelfde zorg in Nederland kost. Ontvang je in Duitsland een medische behandeling die duurder is dan een vergelijkbare behandeling in Nederland? Dan kan het zijn dat je wat moet bijbetalen. Daarnaast is er nog het eigen risico. Het verplichte eigen risico, of een hoger eigen risico als je dat gekozen hebt, geldt ook in het buitenland. 

Wanneer je in Duitsland een medische noodsituatie hebt, moet je dit melden bij je zorgverzekering. Dit doe je bij Univé via de Alarmcentrale Zorg. Deze kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereiken via +31 40 29 757 50

Reisverzekering en zorgkosten in Duitsland 

Het is in sommige gevallen ook mogelijk om zorgkosten vergoed te krijgen via je reisverzekering. Dit geldt alleen als je bij je reisverzekering de aanvullende dekking medische kosten hebt afgesloten. Hiermee kun je medische kosten in het buitenland vergoed krijgen die niet onder je basis zorgverzekering vallen. Bijvoorbeeld voor behandelingen die in het buitenland duurder zijn dan in Nederland. 

Heb je een reisverzekering en word je (ernstig) ziek in het buitenland? Meld dit bij je reisverzekering via de Univé Alarmcentrale. Je kunt deze 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen op het nummer +31 592 348 112

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over hoe het zit met de gezondheidszorg in Duitsland? Of over welke verzekering je medische kosten in Duitsland vergoedt? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.