Ga naar inhoud

Jouw zorgverzekering in Duitsland

Je hoopt natuurlijk dat het niet gebeurt: je bent fijn op vakantie in Duitsland en hebt medische zorg nodig die niet kan wachten tot na je reis. Dan is het wel zo fijn om te weten hoe de gezondheidszorg in Duitsland geregeld is. Zo weet je waar je hulp kunt vinden en waar je rekening mee moet houden.

Het is ook goed om te weten hoe het zit met jouw verzekering en de kosten als je medische zorg nodig hebt in het buitenland. Hiervoor kun je een vergoeding krijgen van jouw zorgverzekering, maar in sommige situaties ook van je reisverzekering. Lees hier hoe het precies zit. 

Naar een huisarts of ziekenhuis in Duitsland 

Ben je ziek tijdens je vakantie in Duitsland en heb je met spoed medische zorg nodig? Geen zorgen: ook als toerist kun je gewoon terecht bij Duitse huisartsen en ziekenhuizen. De medische zorg in Duitsland is even goed geregeld als in Nederland. In geval van nood kun je altijd terecht in de Duitse ziekenhuizen. Je komt dan terecht op de Notaufname (Duits voor eerste hulp). In Duitsland is het noodnummer 112, net als in Nederland. 

Tip: Ben je verzekerd bij Univé? Dan kun je 24/7 rekenen op de Univé Vakantiehulp! Er is altijd een Nederlandse arts binnen handbereik. Voor als je twijfelt over een doktersbezoek of hulp nodig hebt bij het vinden van de dichtstbijzijnde arts. In uitzonderlijke gevallen kan een medische tolk je helpen tijden het consult met de buitenlandse arts. De medische tolk vertaalt het medisch vakjargon voor je vanuit het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Jouw zorgverzekering in Duitsland 

In Nederland is het wettelijk verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten. Deze basisverzekering is niet alleen geldig in Nederland, maar in alle landen ter wereld. Een zorgverzekering heeft namelijk een werelddekking. In Duitsland maak je gebruik van de Europese gezondheidskaart (EHIC). Die vind je op de achterkant van je (digitale) zorgpas en bewijst dat je verzekerd bent voor medische zorg. Met de EHIC gaat de rekening van je zorgkosten meestal rechtstreeks naar je zorgverzekeraar. 

Jouw basisverzekering vergoedt de kosten van medische zorg in Duitsland die niet kan wachten tot na je vakantie. Let op: daarbij wordt wel uitgegaan van hoeveel dezelfde zorg in Nederland kost. Heb je in Duitsland een spoedeisende medische behandeling nodig die duurder is dan een vergelijkbare behandeling in Nederland? Dan kan het zijn dat je wat moet bijbetalen. Om dat te voorkomen kun je een aanvullende zorgverzekering met buitenland dekking afsluiten.  

Let op: Heb je een noodsituatie of word je erg ziek in het buitenland maar is de situatie niet levensbedreigend? Neem dan voordat je naar het ziekenhuis gaat contact op met je zorgverzekering via de Alarmcentrale Zorg. Deze kun je 24/7 bellen op dit nummer: +31 40 29 757 50.

Reisverzekering en zorgkosten in Duitsland 

Het is in sommige gevallen ook mogelijk om zorgkosten vergoed te krijgen via je reisverzekering. Dit geldt alleen als je bij je reisverzekering de aanvullende dekking medische kosten hebt afgesloten. Hiermee kun je medische kosten in het buitenland vergoed krijgen die niet onder zorgverzekering vallen. Bijvoorbeeld voor behandelingen die in het buitenland duurder zijn dan in Nederland. Met deze reisverzekering kun je ook het verplichte eigen risico vergoed krijgen, als je dat moet betalen na een medische behandeling in het buitenland. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over hoe het zit met de gezondheidszorg in Duitsland? Of over welke verzekering je medische kosten in Duitsland vergoedt? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder. 

Meer tips voor je reis in Duitsland? 

Wil je meer informatie en tips voor jouw reis door Duitsland? Univé helpt je graag veilig op weg. Lees ook eens ‘Verkeersregels in Duitsland’ of 'Pechhulp in Duitsland' of ‘Reisverzekering Duitsland’.