Ga naar inhoud

Hoe groen is een elektrische auto?

Een elektrische auto rijdt op stroom en stoot daardoor niet direct CO2 of stikstof uit. Toch zijn elektrische auto’s niet klimaatneutraal. Zo komt bij de productie van de accu en elektriciteit wel CO2 vrij. Hoe goed is zo’n auto echt voor het milieu?

CO2-uitstoot elektrische auto

Hoewel een elektrische auto niet direct CO2 uitstoot, is er wel sprake van indirecte uitstoot. Dit heeft te maken met waar en hoe de energie voor jouw trip met de elektrische auto is opgewekt. Wereldwijd komt dit grotendeels uit kolen- en gascentrales. Slechts een klein percentage wordt opgewekt met wind- of zonne-energie. Het aandeel van de stroom in Nederland dat groen wordt opgewekt, wordt wel steeds groter. Daardoor zal elektrisch rijden steeds schoner worden.

Naast de CO2 die wordt uitgestoten tijdens het rijden, komt er ook bij de productie van een auto ook CO2 vrij. Het maken van het accupakket van de elektrische auto veroorzaakt extra CO2-uitstoot.

CO2-uitstoot elektrische auto in vergelijking met een brandstofauto

De totale uitstoot van een elektrische auto is drie tot vier keer lager dan die van een benzine- of dieselauto. Zo komt er niet alleen CO2 vrij bij de verbranding van brandstoffen, maar is de productie van deze brandstoffen ook nog allesbehalve CO2-neutraal.

Door de productie van de accu en de elektromotor is de CO2-uitstoot bij het maken van een elektrische auto hoger dan die van een brandstofauto. Maar door de lagere CO2-uitstoot per gereden kilometer ligt de totale CO2-uitstoot van een elektrische auto vanaf een bepaald punt lager. Volgens TNO ligt dit kantelpunt op ongeveer 39.000 kilometer. Een elektrische auto gaat zo’n 220.0000 kilometer mee, dus hij stoot 35 tot 55 procent minder CO2 uit dan een benzineauto.

Hoe groen is een elektrische auto?

Hoewel een elektrische auto niet CO2-neutraal is, is dit wel de groenste keuze. Ze stoten 35 tot 55 procent minder CO2 uit dan een benzineauto. Ook ligt de uitstoot van stikstof en fijnstof een stuk lager. Zo beperken ze de uitstoot in stedelijke gebieden en dragen daarmee bij aan een verbetering van de luchtkwaliteit. 

Overweeg je om de overstap te maken van een brandstofauto naar een elektrische auto? Bekijk dan eens onze autoverzekeringen voor elektrische auto’s.

Meer weten over elektrisch rijden?

Neem ook eens een kijkje op deze pagina’s over elektrisch rijden: