Ga naar inhoud

Een autobahnvignet

Reis je binnenkort met de auto naar Oostenrijk, Zwitserland of Slovenië? Dan is een autobahnvignet verplicht. Je betaalt met een autobahnvignet automatisch voor je tol. Wil je meer weten over een autobahnvignet? En waar je deze in je auto moet plakken? Dat vertellen we op deze pagina. 

Autobahnvignet digitaal of sticker 

Je hebt twee soorten autobahnvignetten: digitaal of in de vorm van een sticker. Je hebt ook te maken met verschillende vignetten per land. Dit zetten we voor je op een rijtje: 

Digitaal autobahnvignet 

Wanneer je het autobahnvignetonline aanvraagt, wordt je kenteken aan het vignet gekoppeld. Let wel goed op bij het bestellen. Je autobahnvignet is namelijk bij een digitale aanvraag pas na een aantal dagen geldig.  

Autobahnvignet sticker 

Je kunt je autobahnvignet ook bij verschillende verkooppunten kopen, zoals de ANWB of online. Meestal zijn dit verkooppunten zoals tankstations en postkantoren vlakbij de grens. Deze vignetten zijn direct na aankoop geldig. De kosten van een autobahnvignet zijn afhankelijk van de duur dat je het nodig hebt.  

Voor ieder land een ander vignet 

Voor ieder land heb je een ander autobahnvignet nodig. Stel: je hebt tijdens je autovakantie twee bestemmingen: Oostenrijk en Zwitserland. In dit geval heb je voor zowel Oostenrijk als Zwitserland een autobahnvignet nodig. We leggen je uit waar je op moet letten per land.  

Ga je naar Oostenrijk? Zorg er dan voor dat je het juiste autobahnvignet hebt. Deze kun je onder meer bij de ANWB kopen. Je hebt hem vooral nodig op de A- en S- wegen met auto's die tot 3500 kilogram wegen. Je kunt autobahnvignetten kopen met verschillende geldigheidsperiodes. Denk aan tien dagen, twee maanden of een jaar. Heb je in Oostenrijk op de snelwegen geen vignet? Dan riskeer je een boete van € 120,-. Met camera's kan dit worden geregistreerd.  

Reis je naar of door Zwitserland? Ook dan heb je voor auto's tot 3500 kg een autobahnvignet nodig voor wegen en snelwegen. Heb je een aanhanger achter je auto zoals bijvoorbeeld een caravan? Dan heb je twee vignetten nodig: één voor je auto en één voor je aanhanger. Zorg ervoor dat je de bon bewaart en meeneemt op je reis. Deze heb je nodig om aan te kunnen tonen dat je je vignet op een officieel verkooppunt hebt gekocht. Het autobahnvignet voor Zwitserland is geldig voor 14 maanden: van 1 december in het afgelopen jaar tot 31 januari in het volgende jaar. Binnen deze tijd kun je onbeperkt over de wegen van Zwitserland reizen met je vignet. Boetes voor het rijden zonder geldig vignet kunnen oplopen tot maar liefst € 120,-. Zorg er dus voor dat je er één hebt.  

Ga je naar Slovenië? Houd er dan rekening mee dat alle auto- en snelwegen tolwegen zijn. Daar heb je dus een tolvignet voor nodig. Net als voor Zwitserland en Oostenrijk, geldt dit ook weer voor auto's van maximaal 3500 kg. Is je voertuig zwaarder? Dan gebruik je een tolbadge. Het vignet kun je alleen digitaal kopen en wordt een e-vignet (elektrisch tolvignet) genoemd. Zelfs wanneer je tolwegen wilt vermijden en kiest voor een binnenroute, kun je toch onverwachts op een toltraject terecht komen. Rijd je zonder vignet en word je hierop betrapt? Dan riskeer je een boete van minimaal € 300,-.  

Waar plak ik mijn autobahnvignet? 

Heb je het autobahnvignet in de vorm van een sticker? Bevestig deze dan op de juiste manier. Je plakt de sticker aan de binnenkant van de voorruit van je auto. Dit doe je aan de bestuurderskant. Dat geldt voor alle drie de landen.  

Een autobahnvignet in Duitsland 

In Duitsland heb je geen autobahnvignet nodig. Je hebt daar in sommige steden wel een milieusticker nodig. Deze milieusticker wordt ook wel milieuvignet genoemd. Het wordt daardoor dus nog wel eens verward met het autobahnvignet. Het zijn immers allebei vignetten.  

Ben je op doorreis door Duitsland? Dan is een milieusticker niet nodig. 

Goed voorbereid op reis 

Het is natuurlijk heerlijk om lekker met de auto te vertrekken richting het buitenland. Helemaal wanneer je je goed voorbereidt. Zorg dus in ieder geval dat de volgende zaken geregeld zijn voordat je vertrekt: 

  • Je hebt je route naar je (eind)bestemming uitgestippeld.  

  • Je hebt uitgezocht welke autovignetten en/of milieustickers je nodig hebt.  

  • Je hebt de verkeersregels gecheckt en weet welke verplichte items je nodig hebt in je auto (denk bijvoorbeeld aan de gevarendriehoek of een EHBO-doos).  

  • Je reisverzekering is op orde. 

  • Je hebt gekeken naar een aanvullende pechhulp dekking voor het buitenland.