Ga naar inhoud

Peilzender bedrijfsauto

Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt ook bij autodiefstal. Toch kan het gebeuren dat je bedrijfsauto gestolen wordt. Gelukkig kun je maatregelen ondernemen om je bedrijfsauto terug te vinden. Een van deze maatregelen is het installeren van een peilzender of terugvindsysteem. Maar wat is een peilzender en hoe werkt deze?

Wat is een peilzender?

Een peilzender is een slim apparaatje dat in je bedrijfsauto wordt gebouwd. Het wordt ook wel terugvindsysteem genoemd. Met dit apparaatje kun je de bedrijfsauto makkelijk terugvinden. Dit is handig in het geval dat je voertuig gestolen wordt. Elke dag stuurt de zender een controlebericht uit. Via dit bericht kan de opsporingsdienst van de fabrikant de zender op diefstalmodus zetten. Hierna kunnen ze de peilzender gebruiken om te kijken waar de bedrijfsauto is.  

Peilzenders zijn klein en onopvallend. Zo kun je ze makkelijk in je voertuig verstoppen. Dit maakt het voor dieven moeilijker om de peilzender uit te zetten. Peilzenders hebben verder een eigen batterij met een batterijduur van 3 tot 10 jaar. Ze zijn dus niet afhankelijk van de accu van je voertuig voor stroom. 

Hoe werkt een peilzender? 

Een peilzender verzendt signalen via GSM, radiofrequentie en GPS, waardoor het een uitgebreidere opties biedt dan een autotracker met alleen GPS. Hierdoor kunnen peilzenders in heel Europa en soms zelfs wereldwijd worden gebruikt. Zelfs als je bedrijfsauto naar het buitenland wordt vervoerd, blijft deze traceerbaar. Bovendien is de peilzender gekoppeld aan een alarmcentrale, wat het mogelijk maakt voor de politie om jouw voertuig snel terug te vinden in geval van diefstal.

Verschillende soorten peilzenders 

Er bestaan diverse soorten peilzenders met verschillende kenmerken en voordelen. Sommige peilzenders maken gebruik van GPRS, LoRa of RF-technologieën. De keuze voor een bepaalde technologie heeft invloed op de nauwkeurigheid waarmee de locatie van de bedrijfsauto wordt bepaald. Bovendien kan de gevoeligheid voor hackers variëren tussen de verschillende technologieën. Welke technologie de juiste keuze is voor jou, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of je wereldwijd bereik nodig hebt, of dat dekking in Europa voldoende is.

Waarom kiezen voor een peilzender in je bedrijfsauto? 

Ook bedrijfsauto’s lopen risico om gestolen te worden. Daarom is het verstandig om ook hier een peilzender in te installeren. Met een peilzender kun je jouw bedrijfsauto snel terugvinden, ook als deze gestolen is. Daarnaast is het voor sommige verzekering nodig om een SCM peilzender in je bedrijfsauto te hebben. Bij Univé is dit echter geen verplichting voor dekking bij de bedrijfsautoverzekering

Een peilzender installeren 

Je kunt een peilzender eenvoudig laten installeren. Dit beschadigt je auto niet, maar geeft wel extra bescherming in geval van diefstal. Laat dit wel doen door een SCM-gecertificeerd bedrijf, zodat je zeker weet dat het goed gebeurt.  

Diefstal van je bedrijfsauto voorkomen 

Ook als je een peilzender in je auto hebt, wil je diefstal natuurlijk liever voorkomen. Daarom is het ook verstandig om een SCM gecertificeerd alarmsysteem in je auto te hebben. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze pagina over SCM certificatie.  

Bedrijfsauto verzekerd bij diefstal

Is je bedrijfsauto gestolen? Bij Univé ben je met de WA+ en All Risk bedrijfsautoverzekering gedekt tegen diefstal van je bedrijfsauto. Met de WA-verzekering ben je helaas niet gedekt voor diefstal.