Ga naar inhoud

SCM-certificaat

Wanneer je bedrijfsauto gestolen wordt, kan dit ernstige hinder veroorzaken voor je werkzaamheden. Het is dus van groot belang om je bedrijfsvoertuig goed te beschermen tegen diefstal. Een goed beveiligingssysteem helpt daarbij. Een SCM-certificaat geeft aan dat je bedrijfsauto goed beveiligd is. Op deze pagina vind je informatie over wat een SCM-certificaat precies inhoudt en of het verplicht is. Je kunt vervolgens controleren of je al een geldig SCM-certificaat hebt en hoe je er een kunt verkrijgen.

Wat is een SCM-certificaat? 

SCM staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging. Voluit heet de stichting KIWA SCM. KIWA SCM is de organisatie die SCM-certificaten kan geven. Een SCM-certificaat is een bewijs van kwaliteit. Dit wordt ook wel een keurmerk genoemd. Om een SCM-keurmerk te krijgen, moet een beveiligingssysteem aan strenge eisen en voorwaarden voldoen. De regels en voorwaarden worden bedacht door het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Het SCM-keurmerk wordt daarom ook wel CCV-keurmerk genoemd. 

Als een slot of beveiligingssysteem het SCM-keurmerk heeft, is dat een teken van goede kwaliteit. Er zijn 5 verschillende alarmklassen waar je alarmsysteem in kan vallen. SCM Klasse 1 is het meest eenvoudige certificaat en SCM-Klasse 5 is het meest uitgebreide. Wil je dus de beste bescherming tegen diefstal, kies dan voor een alarmsysteem met SCM-Klasse 5.  

Is Kiwa SCM-certificaat verplicht? 

De overheid verplicht de SCM-certificatie niet, dus het is niet strafbaar om er geen te hebben. Ook vanuit onze bedrijfsautoverzekering is het niet verplicht. Wel raden wij een beveiligingssysteem met SCM-certificaat aan om diefstal te voorkomen. Ook kan een peilzender handig zijn bij diefstal. Een peilzender kan namelijk de auto helpen terugvinden. 

Heeft mijn bedrijfsauto SCM? 

Weet je niet wat voor alarmsysteem in jouw bedrijfsauto zit? Dan kun je daar eenvoudig achter komen via de kentekencheck van KIWA SCM. Vul hier eenvoudig je kenteken in om erachter te komen welke SCM-Klasse het alarmsysteem van jouw bedrijfsauto heeft.  

Hoe lang is een SCM-certificaat geldig? 

Ook als je wel weet welk alarmsysteem in jouw bedrijfsauto zit, is het verstandig om de kentekencheck te doen. Je kunt dan zien of het SCM-certificaat nog geldig is. Bij een nieuw alarmsysteem, is het SCM-certificaat 3 jaar geldig. Hierna moet het systeem elk jaar opnieuw gekeurd worden. Mocht je SCM-certificaat niet meer geldig zijn, kan dit problemen opleveren bij het uitbetalen van verzekeringen.  

Hoe kom ik aan een SCM-certificaat? 

Als je SCM-certificaat niet meer geldig is, of als je er nog geen hebt, is het verstandig hier zo snel mogelijk voor te zorgen. Je kunt hiervoor contact opnemen met een inbouwbedrijf CCV voertuigbeveiliging. Deze inbouwbedrijven kunnen een goed beveiligingssysteem in je bedrijfsauto zetten als dit nodig is. Ze kunnen ook het huidige alarmsysteem (opnieuw) keuren en certificeren. Het is goed om te weten dat een alarm niet verplicht is voor de bedrijfsautoverzekering van Univé. 

Alles geregeld? Sluit dan nu eenvoudig online je bedrijfsautoverzekering af bij Univé. 

Bereken je premie