Ga naar inhoud

BPM-regeling voor bedrijfsauto’s: wat verandert er in 2024?

In zowel 2024 als 2025 zijn er veranderingen op komst rondom de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (bpm). Maar wat houdt bpm precies in, en wat zijn de gevolgen van de veranderingen voor het zakelijke wagenpark van ondernemers? Hieronder lees je meer over bpm, de huidige vrijstelling voor bedrijfsauto's, en de wijzigen die ons te wachten staan.

Wat is bpm?

Bpm staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Het is een belasting die je in Nederland betaalt als je een nieuwe personenauto of motor koopt en registreert. Het is een eenmalige belasting die je betaalt bij het aanschaffen van een nieuw voertuig.

Bedrijfsauto’s vallen momenteel niet onder de bpm. Dit wordt ook wel de bpm-vrijstelling of grijskentekenregeling genoemd. Bedrijfswagens worden namelijk belast via de motorrijtuigenbelasting en de wegenbelasting en niet via bpm. Deze belastingen zijn gebaseerd op het gewicht en het type brandstof van het voertuig.

Bpm op bedrijfsauto’s in 2024

Sinds 2007 betalen ondernemers die een bedrijfsauto aanschaffen voor de zakelijke doeleinden geen bpm. Om te voldoen aan de bpm-vrijstelling zal de ondernemer aan de volgende voorwaarden moeten voldoen:

  • Je hebt een bestelauto tot max. 3500 kg
  • Je staat bekend als ondernemer bij de Belastingdienst
  • Meer dan 10% van de gereden kilometers per jaar zijn voor zakelijke doeleinden
  • De bedrijfswagen is vooral gemaakt om spullen te vervoeren en heeft geen stoelen in de laadruimte.

Voldoet de bedrijfsauto niet aan bovenstaande voorwaarden, dan wordt de auto als een privévoertuig gezien en zal er wel bpm worden gerekend. 2024 is het laatste jaar dat je als ondernemer aanspraak kan maken op de bpm-vrijstelling voor bedrijfsauto’s. Hieronder leggen we uit hoe dit precies zit.

Wat verandert er voor bedrijfsauto's?

Ondernemers hebben tot 31 december 2024 recht op de bpm-vrijstelling voor bedrijfswagens. Per 1 januari 2025 vervalt deze ondernemersvrijstelling en zal er bpm betaalt moeten worden over de aanschaf van nieuwe bedrijfswagens die rijden op gas, diesel of benzine. Voor elektrische bedrijfsauto’s zal de bpm-regeling wel blijven bestaan.

Doordat de regels voor bpm op bedrijfswagens met een brandstofmotor veranderen, worden deze voertuigen nu behandeld zoals gewone auto's en motoren. Hoeveel belasting een ondernemer moet betalen, hangt af van hoeveel CO2 het voertuig uitstoot. Omdat de bpm-vrijstelling voor bedrijfsauto's wordt afgeschaft, verdwijnt ook automatisch het voordeel van het lagere tarief voor het zogenaamde "grijs kenteken".

Bpm op elektrische bedrijfsauto’s

Om ervoor te zorgen dat er meer elektrische bedrijfsauto's worden verkocht, blijft de belastingvrijstelling ook in 2025 van kracht bij de aanschaf van nieuwe elektrische bedrijfsauto's. Als je meer wilt weten over de belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm) in 2025 en hoe dit van toepassing is op elektrische bedrijfsauto's, kun je ons artikel lezen: "BPM bedrijfsauto’s in 2025".

2024 laatste jaar bpm-vrijstelling op bedrijfsauto's

Wil je als ondernemer nog kunnen genieten van de huidige bpm-vrijstelling bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto? Dan is het belangrijk dat je deze nog in 2024 aanschaft en registreert. Wanneer dat het geval is, zal je nog de voordelen van de bpm-vrijstelling meepakken. Schaf je een nieuwe bedrijfsauto aan? Dan is het belangrijk om te weten dat het wettelijk verplicht is in Nederland om je bedrijfsauto minimaal WA te verzekeren. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aanricht bij anderen. Bij Univé kun je eenvoudig je bedrijfsauto verzekeren. Bereken eenvoudig de premie voor je bedrijfsauto.

Bereken premie