Ga naar inhoud

Bestelautoverzekering

Het kiezen van een werkbus: voordelen, nadelen en tips

Wanneer je overweegt een werkbus aan te schaffen, zijn diverse verschillende aspecten om over na te denken en om te overwegen. Er zijn zowel voordelen als nadelen verbonden aan het bezitten van een werkbus. Bovendien is het belangrijk om te beslissen of je een voertuig wilt kopen of leasen, en natuurlijk welke specifieke bus het meest geschikt is voor jouw behoeften.

Voordelen en nadelen werkbus 

Zoals we net al noemden, kan een werkbus zowel voor als nadelen hebben. Hieronder gaan we dieper in op wat deze voor- en nadelen zijn. 

Voordelen  van een werkbus 

  • Veel ruimte: De werkbus is speciaal gemaakt om mee te kunnen werken. Daarom is een werkbus extra groot met veel laadvermogen, zodat je veel gereedschap en materiaal erin kunt stoppen. Je kunt er zelfs grote machines in vervoeren. Wil je de ruimte zo goed mogelijk gebruiken? Lees dan onze tips voor de inrichting van je bedrijfswagen

  • Fiscale kortingen: Een zakelijke bestelbus geeft ook bepaalde fiscale kortingen en voordelen. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Soms kun je ook de BTW terugvragen die je voor je bestelwagen hebt betaald.  Als ondernemer kun je soms ook een speciale korting krijgen op de wegenbelasting. Als je werkbus aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan hij een grijs kenteken krijgen met een lagere motorrijtuigenbelasting.  

  • Geen BPM tot 1 januari 2025: Je hoeft tot 2025 ook meestal geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) te betalen als je een nieuwe bedrijfsauto koopt als ondernemer. Je moet dan wel minimaal 5 jaar de eigenaar van de werkbus blijven. Vanaf 1 januari 2025 geldt deze regel niet meer. 

Nadelen werkbus 

  • Minder comfortabel: Een werkbus is meestal niet zo comfortabel als een gewone auto. De motor maakt meer geluid, de stoelen zijn vaak minder zacht en er zijn niet altijd luxe extra’s zoals stoelverwarming.  

  • Hoge kosten: Het kost ook veel geld om een bedrijfswagen te kopen of te leasen. Dus als je bedrijf geen auto nodig heeft, is het misschien niet de beste keuze. 

Wat is beter: je bestelauto zakelijk kopen of leasen? 

Als je hebt besloten dat je een werkbus nodig hebt, moet je kiezen of je er een koopt of leaset. Wat de voor- en nadelen van beide opties zijn, lees je hieronder. 

Een werkbus kopen 

Als je een werkbus koopt, is hij echt van jou. Je kunt dan ook investeringsaftrek krijgen bij de belastingaangifte. Op de website van de Belastingdienst vind je hier meer informatie over. Bij een eigen bedrijfswagen kun je ook de afschrijvingen van je winst aftrekken, wat nog meer belastingvoordeel geeft.  

Maar een bestelbus kopen kost wel veel geld in één keer. En dan moet je ook nog betalen voor andere dingen, zoals brandstof, belastingen, verzekering en het onderhoud van de werkbus.  

Een werkbus leasen 

Een andere optie is om een bedrijfswagen te leasen. Hierbij huur je de bedrijfswagen van een ander bedrijf. Je betaalt dan een vast bedrag per maand, in plaats van een grote hoeveelheid geld in één keer. Je kunt ook de onderhoudskosten bij het leasebedrag doen. Mocht er iets gebeuren met de auto, dan kan dat hiervan betaald worden. Een bedrijfswagen leasen zorgt dus voor meer voorspelbaarheid rond de kosten.  

Maar leasen heeft ook zijn nadelen. Je moet wel het leasecontract afmaken, ook als je eerder al geen auto meer nodig hebt. Als je het contract eerder wilt stopzetten, moet je vaak extra betalen. Daarnaast is leasen op de lange termijn vaak duurder dan een auto kopen.  

Hoe kies je een goede werkbus? 

Voordat je een bedrijfsauto kiest, is het verstandig om goed te bedenken wat je nodig hebt. Voor wat voor werk ga je de bedrijfsauto gebruiken? Hoeveel passagiers moeten er in de auto passen? Hoeveel laadruimte heb je nodig? Als je deze vragen beantwoord hebt, kun je makkelijker zoeken naar een geschikte auto voor jouw bedrijf.  

Budget 

Denk ook aan je budget. Je moet niet alleen de wagen zelf betalen, maar ook andere kosten zoals brandstof en onderhoud. En je moet de belastingen en verzekering van je auto niet vergeten. Ook als je een bedrijfsauto leaset, is het belangrijk om vast te stellen hoeveel je hier maandelijks aan kunt besteden. 

Brandstof 

Het is verder ook verstandig om goed na te denken over het brandstofverbruik en het soort brandstof van een bedrijfswagen. Veel bestelbussen rijden op diesel. Dit heeft voordelen en nadelen. Diesel is vaak goedkoper dan benzine, wat veel geld kan schelen als je veel kilometers rijdt. Daarnaast is een dieselmotor erg sterk, wat handig is om een zware aanhangwagen te trekken.  

Maar een dieselmotor betekent ook een hogere wegenbelasting. Bovendien is rijden op diesel slechter voor het milieu. In sommige gemeenten geldt daarom vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone. Dit betekent dat bestelbussen en vrachtwagens met teveel CO2-uitstoot hier niet meer welkom zijn.

Elektrische bedrijfswagen 

Tegenwoordig kun je ook kiezen voor een elektrische bedrijfswagen. Dit is beter voor het milieu en heeft lagere brandstofkosten. Je kunt ook tot wel € 5.000 subsidie krijgen van de overheid als je een elektrische werkbus koopt. En je hoeft tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting te betalen. 

Werkbus verzekeren 

Als je een werkbus hebt gekocht, is het slim om deze goed te verzekeren. Bij Univé sluit je makkelijk online een bedrijfsautoverzekering af.  Als je auto verzekerd is, is het slim om de inboedel van de wagen ook goed te beschermen. Dit doe je door een Eigen vervoerverzekering af te sluiten bij Univé. Zo zorg je ervoor dat niet alleen de auto, maar ook je gereedschappen en materialen goed verzekerd zijn.