Ga naar inhoud

Afschrijving van een bedrijfsauto: hoe werkt dit?

Als ondernemer of zzp'er is afschrijving van toepassing op de bedrijfsmiddelen die je aanschaft. Maar wat houdt afschrijving precies in? En hoe werkt het specifiek bij bedrijfsmiddelen, zoals een bedrijfsauto? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de afschrijving van je bedrijfsauto en hoe je de jaarlijkse afschrijving kunt berekenen.

Wat is afschrijving?

Middelen of spullen die je (nieuw) aanschaft en een tijd gebruikt worden over het algemeen minder waard. Dit heet afschrijving. De afschrijving is het verschil tussen de waarde van een product op een bepaald moment en de waarde ervan op een later tijdstip. Dit verschil kan worden uitgedrukt als een bedrag of een percentage.

Zakelijke afschrijving is een boekhoudkundig proces waarbij de kosten van bedrijfsmiddelen, zoals gebouwen, voertuigen en inventaris, over meerdere jaren worden gespreid. De bedrijfsmiddelen worden gedurende meerdere jaren gebruikt om geld te verdienen voor het bedrijf, terwijl ze ook langzaam minder waard worden. Daarom worden de kosten niet in één keer geboekt, maar verdeeld over de jaren waarin het bedrijfsmiddel, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsauto, wordt gebruikt.

Verschillende bedrijfswagens

Hoe werkt het afschrijven van een bedrijfsauto?

Bij de afschrijving van een bedrijfsauto worden de aanschafkosten verdeeld over meerdere jaren. Om de jaarlijkse afschrijvingskosten te bepalen, moeten zowel de aanschafwaarde, de restwaarde als de levensduur worden meegenomen.

Om de bedrijfsauto correct af te schrijven bij de Belastingdienst, moet eerst de aanschafwaarde van het voertuig worden vastgesteld. Daarna moet de verwachte levensduur en de restwaarde worden bepaald. De restwaarde is de geschatte waarde van de bedrijfsauto aan het einde van zijn levensduur. Om de jaarlijkse afschrijvingskosten te berekenen, moet de restwaarde van de aanschafkosten worden afgetrokken. Het overblijvende bedrag wordt vervolgens gedeeld door de levensduur, wat resulteert in de jaarlijkse afschrijvingskosten. Op deze manier wordt elk jaar een deel van de oorspronkelijke kosten van de auto afgetrokken, wat de daling van de waarde van het voertuig in de loop der tijd laat zien.

Berekenen afschrijving bedrijfsauto

Om de jaarlijkse afschrijving van een bedrijfsauto te berekenen, wordt eerst de restwaarde van de auto afgetrokken van de aanschafwaarde. Dit bedrag wordt vervolgens gedeeld door de geschatte levensduur. Over het algemeen schrijven ondernemers en zzp'ers hun bedrijfsauto's af over een periode van vijf jaar. Laten we een voorbeeld nemen: stel dat een bedrijfsauto wordt aangeschaft voor € 26.000, met een geschatte restwaarde van € 11.000 na een levensduur van 5 jaar. De jaarlijkse afschrijvingskosten kunnen worden berekend met de formule:

Jaarlijkse afschrijvingskosten = (Aanschafwaarde - Restwaarde) / Verwachte levensduur

In dit geval zou dat zijn:

Jaarlijkse afschrijvingskosten = (€ 26.000 - € 11.000) / 5 = € 3.000 per jaar

Dus de afschrijvingskosten voor deze bedrijfsauto bedragen € 3.000 per jaar. Dit betekent dat het bedrijf elk jaar € 3.000 aan afschrijvingskosten boekt om de waardevermindering van de auto over de verwachte levensduur van 5 jaar weer te geven.

Nieuwe bedrijfsauto goed verzekeren?

Heb je onlangs een nieuwe bedrijfsauto aangeschaft? Zorg er dan voor dat je deze goed verzekerd met een bedrijfsautoverzekering. Benieuwd naar de premie voor je bedrijfsauto bij Univé? Bereken eenvoudig je premie. Ook de goederen in je bedrijfsauto verzekeren tegen diefstal en schade? Dit kan met de Eigen vervoerverzekering.

Bereken je premie