Ga naar inhoud

Veelvoorkomend onderhoud van een bedrijfsauto

Wanneer je een bedrijfsauto of bestelauto bezit, moet je rekening houden met het onderhoud van dit voertuig. Dit is noodzakelijk om de veiligheid, betrouwbaarheid en prestaties van het voertuig te waarborgen. Maar hoeveel onderhoud heeft een bedrijfsauto nodig, en wat zijn de kosten die hiermee gepaard gaan? In dit artikel gaan we in op het onderhoud dat je kunt verwachten bij je bedrijfsauto.

Waarom is onderhoud van een bedrijfsauto belangrijk?

Het goed onderhouden van je bedrijfsauto is belangrijk om verschillende redenen. Door regelmatig onderhoud te plegen aan je bedrijfsauto is deze betrouwbaarder en veiliger om mee te rijden. Als je het voertuig goed onderhoudt, is de kans op problemen en defecte onderdelen kleiner. Dit vermindert het risico op ongelukken of dure schades. Bovendien heeft het goed onderhouden van je bedrijfsauto een positieve invloed op de levensduur ervan. Door tijdig onderdelen te vervangen voordat ze grote problemen veroorzaken, zal de bedrijfsauto langer meegaan en zul je op de lange termijn minder geld hoeven uit te geven aan dure reparaties.

Je bedrijfsauto zal het beste presteren als deze goed wordt onderhouden. Schoongemaakte filters, verse olie en goede onderdelen dragen bij aan een efficiënter brandstofgebruik en bevorderen de prestaties van de auto. Dit zorgt ook direct voor besparing op de brandstofkosten. Ten slotte zijn bepaalde onderhoudswerkzaamheden aan je bedrijfsauto wettelijk verplicht, zoals de verplichte apk-keuring.

Veelvoorkomend onderhoud van een bedrijfsauto

Om de prestaties en veiligheid van je bedrijfsauto te waarborgen, zijn verschillende onderhoudswerkzaamheden nodig. Welke onderhoud nodig is, hangt af van factoren zoals het merk en type voertuig (brandstof of elektrisch), leeftijd, kilometerstand en het gebruik van de bedrijfsauto. Over het algemeen omvat het veelvoorkomende onderhoud aan een bedrijfsauto het volgende:

 • Vervangen olie: Het regelmatig vervangen van de motorolie zorgt ervoor dat de motor soepel blijft draaien en dat slijtage wordt verminderd.
 • Verversen of bijvullen vloeistoffen: Naast motorolie is het ook belangrijk om regelmatig andere vloeistoffen te verversen of bij te vullen, zoals remvloeistof, koelvloeistof, transmissievloeistof en ruitenwisservloeistof.
 • Filters vervangen: In de bedrijfsauto zijn verschillende soorten filters aanwezig, zoals het luchtfilter, oliefilter en brandstoffilter. Deze moeten regelmatig worden vervangen om zowel de luchtkwaliteit als de prestaties van de motor te optimaliseren.
 • Banden controleren: Het controleren van bandenspanning, profieldiepte en algemene conditie van de banden is belangrijk om veiligheid, grip en brandstofefficiëntie te behouden.
 • Remmen onderhouden: Het regelmatig controleren en onderhouden van remmen, inclusief het vervangen van remblokken en remvloeistof, zorgt voor optimale remprestaties.
 • Verlichting controleren: Het controleren en vervangen van eventueel defecte verlichting is belangrijk voor zichtbaarheid en veiligheid op de weg.
 • Uitlaatsysteem inspecteren: Het controleren van het uitlaatsysteem helpt om mogelijke lekkages te vinden die de prestaties van de auto en de uitstoot kunnen beïnvloeden.
 • Accu controleren: De accu van een bedrijfsauto heeft een beperkte levensduur en moet mogelijk worden vervangen wanneer deze ouder wordt. Een versleten accu kan namelijk startproblemen veroorzaken.
 • Aandrijving controleren: De distributieriem of ketting moet regelmatig worden gecontroleerd op slijtage en scheuren. Indien nodig moet deze vervangen worden om te voorkomen dat deze breekt en schade aan de motor veroorzaakt.
 • Reinigen brandstofsysteem: Het regelmatig reinigen van het brandstofsysteem kan helpen om vuil en afzettingen te verwijderen die de prestaties van de motor kunnen verminderen. Dit wordt vaak gedaan met behulp van additieven.

Onderhoudskosten bedrijfsauto

Een bedrijfsauto heeft dus aardig wat onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat deze betrouwbaar en veilig is, en optimaal presteert. De specifieke kosten die bij dit onderhoud horen, zijn lastig te bepalen. Dit komt doordat ze afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het merk en type voertuig. Ook de leeftijd en kilometerstand spelen hierbij een grote rol. Over het algemeen vereisen oudere voertuigen met een hoge kilometerstand meer onderhoud en reparaties dan nieuwere voertuigen.

Ook de onderhoudsgeschiedenis heeft invloed op de hoogte van de onderhoudskosten. Voertuigen die regelmatig en volgens de voorgeschreven onderhoudsschema's worden onderhouden, hebben over het algemeen lagere onderhoudskosten dan voertuigen waarbij onderhoud is verwaarloosd. Om een indicatie te geven van de onderhoudskosten van een bedrijfsauto per jaar, zal dit tussen de € 400 en € 1500 per jaar liggen. Hierbij wordt rekening gehouden met een standaard apk-keuring en kleine of grote onderhoudsbeurt.

 • Apk-keuring bedrijfsauto:€ 50 - € 100
 • Kleine beurt bedrijfsauto: € 200 - € 300
 • Grote beurt bedrijfsauto: € 300 - € 500

Uiteraard kunnen er bij zowel de apk-keuring als bij een onderhoudsbeurt extra kosten bijkomen wanneer blijkt dat een onderdeel gerepareerd of vervangen moet worden.