Ga naar inhoud

Scooter total loss en je verzekering

Als je ernstige schade hebt of een ongeval hebt gehad met je scooter, kan die total loss zijn. Dat betekent dat de schade zo groot is dat de scooter niet meer te repareren valt. Een scooter kan op twee manieren total loss zijn: technisch en economisch. Wat total loss precies betekent en wat je verzekering in deze situatie vergoedt, lees je op deze pagina. 

Hoe weet ik of mijn scooter total loss is? 

Dat je scooter stevige schade heeft, betekent nog niet meteen dat deze total loss is. Een schade-expert kan vaststellen of je scooter nog te repareren is of niet. Dit kan bijvoorbeeld een scooterdealer zijn, maar ook een schade-expert die jouw verzekeraar inschakelt.  

Mijn scooter is technisch total loss 

Technisch total loss betekent dat je scooter technisch gezien niet meer gerepareerd kan worden. De scooter en de losse onderdelen ervan zijn dan zo zwaar beschadigd dat het niet meer mogelijk is om hem weer goed in elkaar te zetten. Dit kan gebeuren na bijvoorbeeld een ernstig ongeval met je scooter, of als de scooter in brand heeft gestaan. 

Mijn scooter is economisch total loss 

Als je scooter economisch total loss is, dan zijn de kosten voor de reparatie hoger dan de waarde van de scooter. Het is technisch gezien dan nog wel mogelijk om de scooter te herstellen, maar je betaalt hier meer voor dan de waarde van je scooter voor het ongeval (dus de waarde in onbeschadigde staat). Het is in deze situatie dus voordeliger om een nieuwe scooter te kopen. 

Scooter total loss: wat vergoedt mijn verzekering? 

Wat je vergoed krijgt als je scooter total loss is, hangt af van je verzekering.  

  • WA

Heb je een WA-verzekering voor je scooter? Dan ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen en de spullen van anderen. Je verzekering vergoedt dus geen schade aan je eigen scooter. 

  • WA+

Als je een WA+ scooterverzekering hebt, krijg je in sommige situaties de dagwaarde vergoed als je scooter total loss is. De dagwaarde van je scooter is de waarde die je scooter had op het moment vlak voordat hij total loss raakte. Dit geldt bij Univé als de schade is ontstaan door brand of storm. Schade aan je eigen scooter door een aanrijding valt niet onder deze dekking. Bij diefstal van je scooter krijg je ook de dagwaarde van je scooter vergoed als je WA+ verzekerd bent.

  • All Risk

Heb je een All Risk scooterverzekering? Dan krijg je de dagwaarde van je scooter vergoed als deze total loss is. Ook als de schade is ontstaan door een aanrijding.  

Bij een All Risk scooterverzekering kun je ook kiezen voor 1 jaar aanschafwaardegarantie. Hiermee krijg je de aankoopprijs van je scooter vergoed als hij total loss of gestolen is.

Je verzekering stopzetten na total loss

Als je scooter total loss is, kun je hem niet meer gebruiken. Je verzekering stopt daarna niet vanzelf. Deze kun je zelf stopzetten. Als je scooter total loss is verklaard door een schade-expert, krijg je hiervoor een vrijwaringsbewijs. De gegevens hierop heb je nodig bij het opzeggen van je verzekering. Dat regel je bij Univé via Mijn Univé of de Univé App.

Je scooter goed verzekeren 

Als je wilt dat je scooter ook bij total loss verzekerd is, is het verstandig om een All Risk verzekering te kiezen. Hiermee ben je verzekerd voor alle oorzaken van total loss, van brand en diefstal tot een aanrijding.  

Bij Univé sluit je al in 4 minuten online jouw scooterverzekering af. Daarbij zie je meteen welke premie er bij jouw verzekering hoort. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Bereken je premie