Ga naar inhoud

Wat kost een scooterverzekering?

Als je een scooter koopt, moet je deze goed verzekeren. Het is wettelijk verplicht om voor je scooter een scooterverzekering af te sluiten, maar welke kosten zijn hieraan verbonden? Dit hangt af van een aantal dingen, zoals het type scooter dat je hebt en voor welke scooterverzekering je kiest. Ook is er bij sommige type verzekeringen een eigen risico waar je rekening mee moet houden.  

Direct premie berekenen 

  • Soort scooterverzekering  

De kosten van jouw scooterverzekering zijn afhankelijk van welke soort verzekering je kiest: WA, WA+ of All Risk. De kosten van een scooterverzekering spelen misschien een rol in welke verzekering je kiest. Maar de beste scooterverzekering voor jou is niet altijd die met de laagste premie. Lees hier meer over het kiezen van de beste scooterverzekering, passen bij jouw situatie. 

  • Type scooter 

Een belangrijke is de huidige waarde van jouw scooter, ook wel dagwaarde genoemd. Deze hangt af van het type scooter dat jij hebt. Als je een dure nieuwe hebt aangeschaft, is het aankoopbedrag hiervan hoger dan voor een ouder, eenvoudiger model. Bij een scooter met een hoger aankoopbedrag, en dus een hogere dagwaarde, hoort een hogere premie. Bij een scooter met een lager aankoopbedrag – en dus een lagere dagwaarde – hoort een lagere premie.  

  • Merk scooter 

Ook het merk van je scooter heeft invloed op de kosten. Er zijn sommige merken die een groter risico hebben op diefstal. Voornamelijk merken als: VespaKymco, Beta, La Souris, SegwayPeugeot.  

  • Je leeftijd 

Ook de leeftijd van de bestuurder speelt mee in de premieberekening. Jongere bestuurders rijden namelijk vaker schade en komen vaker in verkeersongevallen terecht. Dit verhoogde schaderisico leidt tot hogere kosten voor de scooterverzekering, ook als de scooterverzekering op naam van de ouders staat.   

  • Je woonplaats  

Daarnaast speelt woonplaats een rol. In drukke steden is de kans op diefstal of schade aan jouw scooter namelijk groter dan in een rustig dorp op het platteland.

  • Schadevrije jaren 

Verder speelt ook mee of je schadevrije jaren heeft opgebouwd met een andere bromfietsverzekering. Als je deze hebt, kun je korting krijgen op je premie.  

Wat kost een scooterverzekering per type verzekering?  

Bij Univé heb je de keuze uit drie verschillende types scooterverzekeringen. Het type dat je kiest, is bepalend voor de hoogte van je premie. Hoe uitgebreid je je scooter wilt verzekeren is jouw eigen keuze. Je bent in Nederland wel wettelijk verplicht om je in elk geval te verzekeren tegen schade aan anderen (WA). 

Bereken je premie of sluit nu af
Dagelijks opzegbaar 

Eigen risico voor je scooterverzekering  

Naast kosten voor je premie heb je bij Univé ook te maken met een eigen risico bij je scooterverzekering. Tenminste, als je je scooter WA+ of All Risk verzekerd hebt. Dan geldt een eigen risico van € 100. Als de schade aan jouw scooter lager uitvalt dan dit bedrag, kan het dus zijn dat je deze geheel uit eigen zak moet betalen. Valt de schade duurder uit? Dan wordt het bedrag boven je eigen risico vergoed.  Je kunt je eigen risico verhogen naar maximaal €500, in ruil voor korting op je maandelijkse premie.