Ga naar inhoud

Veiligheid en criminaliteit in Spanje

Hoe is het gesteld met de veiligheid in Spanje? En komt er in het land veel criminaliteit voor? Dat kun je je afvragen als je op vakantie gaat naar Spanje. Je hoeft je geen zorgen te maken over geweld of onveiligheid in Spanje: dit is een vrij veilig land. Daarom is het reisadvies voor Spanje ook groen. Er is wel een aantal dingen waar je op moet letten tijdens je vakantie in Spanje. Welke? Dat lees je hier. 

Criminaliteit in Spanje 

Spanje is over het algemeen erg veilig. Je hoeft je hier geen zorgen te maken over geweld of ernstig gevaar. Je moet wel opletten als je in Spanje met de auto op vakantie bent. Dan kun je namelijk criminele nepagenten tegenkomen. Dit zijn dieven die zich voordoen als politieagent. Deze kun je tegenkomen langs (snel)wegen of op parkeerterreinen. Ze proberen je staande te houden, zogenaamd omdat er schade is aan je auto. Dit doen ze met trucs, zoals iets tegen je auto aan gooien of zelfs door tegen je auto aan te rijden.  

Wanneer een agent je staande probeert te houden, zeker in deze gebieden, wees dan alert. Stop niet zomaar, maar neem eerst contact op met de Spaanse politie. Dit kan via het algemene noodnummer 112, of het nummer 062 voor de Guardia Civil. Laat duidelijk zien dat je aan het telefoneren bent. Dit werkt als waarschuwing voor de criminelen. Geef aan de politie het kenteken door van de auto die je staande probeert te houden, en geef je locatie door. De politie kan dan controleren of het om nepagenten gaat en vertelt je wat je moet doen. 

Ben je bang dat je daadwerkelijk schade aan je (huur)auto hebt? Rijd dan door naar een plek waar veel mensen zijn, bijvoorbeeld een drukke straat of tankstation. Stop daar pas om te kijken of er iets met de auto aan de hand is. Als de (mogelijke) nepagenten je volgen, doe dan je deuren op slot en houd de ramen gesloten. Bel de politie en volg hun instructies op. Zorg in elk geval dat je waardevolle spullen niet duidelijk zichtbaar in je auto hebt liggen: zo ben je een minder interessant doelwit voor criminelen. 

Gevaarlijke gebieden in Spanje 

De criminelen die zich als agent voordoen zijn vooral actief in bepaalde gebieden. Dit zijn Noordoost-Spanje, langs de Spaans-Franse grens en op de snelweg van Barcelona naar Valencia. Wees hier dus extra alert als je er rondrijdt met je eigen auto of met een huurauto. 

Daarnaast moet je in drukke, toeristische gebieden opletten voor zakkenrollers. Dit geldt zeker bij kustplaatsen als Marbella en Palma de Mallorca, en grote steden als Barcelona en Madrid. Op zulke plekken komen veel (rijke) toeristen, waar zakkenrollers graag op af komen. Daarom moet je je spullen hier goed in de gaten houden, zeker waardevolle spullen als je portemonnee en mobiele telefoon. Draag deze het liefst dicht tegen je lichaam aan, bijvoorbeeld in een heuptasje. Zo kunnen dieven er minder makkelijk bij komen dan als je je spullen bijvoorbeeld in een rugzak draagt.  

Ook is het verstandig om, zeker op drukke en toeristische plekken, geen opvallende dure sieraden of horloges te dragen. Dit maakt je een interessant doelwit voor zakkenrollers en dieven. Bewaar zulke dure spullen op een veilige plek, bijvoorbeeld een hotelkluis, of laat ze thuis als je op vakantie gaat. 

Verzeker jezelf voor je reis naar Spanje 

Voordat je op vakantie naar Spanje gaat, is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Daarmee kun je altijd rekenen op hulp als er iets gebeurt op reis. Bijvoorbeeld wanneer je ziek wordt of je bagage verliest. Bij Univé sluit je een reisverzekering in slechts een paar minuten online af. Daarbij zie je ook meteen hoe hoog jouw premie wordt. 

Bereken jouw premie