Ga naar inhoud

Paspoort of ID-kaart kwijt in het buitenland

Dat is flink schrikken: je bent op vakantie in het buitenland en je paspoort of ID-kaart is opeens kwijt. Misschien ben je hem ergens vergeten of verloren, of misschien is hij zelfs gestolen. Als je hem na goed zoeken niet terugvindt, is het slim om aangifte te doen bij de politie. Daarna kun je online via nederlandwereldwijd.nl een noodreisdocument aanvragen voor je terugreis. Zo kun je op tijd weer naar huis. Wij vertellen je meer over wat je moet doen als je je reisdocumenten kwijt bent in het buitenland. 

Ik ben mijn paspoort of ID-kaart kwijt in het buitenland 

Wanneer je beseft dat je in het buitenland je paspoort of ID-kaart kwijt bent, is het belangrijk om kalm te blijven. Je kunt ook zonder je paspoort of ID-kaart weer thuiskomen. Vaak zonder dat je langer op je bestemming hoeft te blijven. Hoe? We zetten een aantal opties voor je op een rij. 

Als je je paspoort of ID-kaart kwijt bent in het buitenland, is het verstandig om eerst je stappen na te gaan. Waar ben je de afgelopen 24 uur geweest? Doorzoek nog een keer je tent, caravan, camper, hotelkamer of huurhuisje. Controleer alle tassen en koffers die je bij je hebt, ook die van je reisgenoten. Misschien heeft je partner, je vriend of één van je kinderen per ongeluk jouw paspoort of ID-kaart in de tas gestopt. Of misschien is je reisdocument uit je zak gevallen in een winkel of café waar je bent geweest. Je kunt naar deze plekken bellen om te vragen of je reisdocument is gevonden, of er langsgaan om het te vragen. 

Een nieuw Nederlands paspoort of ID-kaart laten maken op je bestemming is in het buitenland niet mogelijk. Je kunt hier wel een nooddocument aanvragen. Dit is een tijdelijk reisdocument dat speciaal wordt gemaakt voor jouw terugreis. Daarna is dit document ook niet meer geldig als reisdocument. Benieuwd hoe je een nooddocument aanvraagt op jouw bestemming? Je checkt het op nederlandwereldwijd.nl. Na aanvraag ontvang je jouw nooddocument binnen een paar dagen. 

Als je reisdocumenten kwijt bent, is het slim om aangifte te doen bij de politie op je bestemming. Vraag bij je aangifte ook een schriftelijk bewijs van je aangifte aan. Dit bewijs kun je soms gebruiken als vervangend reisdocument voor je terugreis. Zo niet, dan wordt in sommige gevallen ook een Nederlands rijbewijs geaccepteerd als vervangend reisdocument. 

Reis je met het vliegtuig, de boot, de bus of de trein terug naar huis? Neem dan contact op met je vervoersmaatschappij en leg uit dat je je reisdocumenten kwijt bent. In sommige gevallen kun je dan toestemming krijgen om zonder reisdocumenten terug naar huis te reizen. 

Mijn paspoort of ID-kaart is gestolen in het buitenland 

Is je paspoort of ID-kaart niet kwijtgeraakt, maar gestolen? Of denk je dat deze gestolen is? Doe dan aangifte van diefstal bij de politie op je bestemming. Zo weten lokale autoriteiten dat jouw reisdocument gestolen is, en komt de dief er niet mee weg om het zelf te gebruiken of te verkopen. 

Nadat je aangifte hebt gedaan, zul je een nooddocument moeten aanvragen voor de terugreis. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat het gaat om een noodsituatie, bijvoorbeeld omdat je vlucht naar huis al over 4 dagen is. Dit kun je bewijzen door vliegtickets of andere vervoersbewijzen te laten zien. Een nooddocument vraag je online aan via nederlandwereldwijd.nl. Je ontvangt het document dan meestal binnen 2 werkdagen. 

Problemen met vermiste reisdocumenten voorkomen 

Je kunt problemen met vermiste reisdocumenten in het buitenland voorkomen door een scan of kopie van je paspoort of ID-kaart mee te nemen. Deze wordt vaak geaccepteerd als vervangend reisdocument. Zo ben je voorbereid wanneer je je paspoort of ID-kaart kwijtraakt in het buitenland. 

Een reisverzekering afsluiten bij Univé 

Ga je binnenkort op vakantie? Dan is het wel zo fijn om dat goed verzekerd te doen. Met een reisverzekering van Univé ben je zeker van hulp bij vervelende situaties op reis. Bijvoorbeeld als je telefoon kapot valt, of als je je koffer kwijtraakt onderweg naar je bestemming. Zo kun jij zonder zorgen genieten van je vakantie. Een reisverzekering sluit je bij Univé al in een paar klikken online af. Ook handig: je berekent meteen je premie. 

Bereken je premie