Ga naar inhoud

Vakantiegeld en je reis

In april of mei is het voor de meeste Nederlanders zo ver: het vakantiegeld wordt uitbetaald. Je vakantiegeld is tenminste 8 procent van je bruto salaris, en je bouwt dit in de loop van het jaar op. Het percentage van minstens 8 procent is vastgelegd in de Wet Minimumloon en Vakantiebijslag. Lees hier meer over hoeveel vakantiegeld jij kunt verwachten - en hoe je hier het meeste uit haalt. 

Hoeveel vakantiegeld krijg ik? 

Hoeveel vakantiegeld je precies ontvangt, hangt af van een aantal factoren. Namelijk: 

  • De hoogte van je salaris

Het vakantiegeldbedrag dat je ontvangt hangt onder meer af van je salaris. Bij een hoger salaris ontvang je meer vakantiegeld dan bij een lager of gemiddeld salaris.  

  • Het percentage vakantiegeld dat je van je werkgever krijgt

Je hebt recht op in elk geval 8 procent vakantiegeld van je brutoloon. Sommige werkgevers kiezen ervoor om een hoger percentage vakantiegeld uit te keren, bijvoorbeeld 9 of 10 procent. Weet je niet zeker hoeveel procent vakantiegeld jouw werkgever uitkeert? Controleer het dan in jouw contract, of vraag het na bij je werkgever. 

  • Hoe lang je al bij je werkgever werkt

Werk je nog maar een paar maanden bij je huidige werkgever? Dan heb je alleen over die maanden vakantiegeld opgebouwd. Je zal dan dus minder ontvangen dan als je al het hele jaar bij dezelfde werkgever werkt. 

Vakantiegeld en (AOW-)uitkering 

Als je op dit moment niet werkt maar een uitkering ontvangt, krijg je ook vakantiegeld. De gemeente waarin je woont spaart dan iedere maand 5 procent van je uitkering op om je jaarlijks vakantiegeld uit te kunnen keren. Je ontvangt dit meestal in de maand mei. 

Ben je al met pensioen en ontvang je AOW? Ook daarbij bouw je elke maand vakantiegeld op. Dit is geen percentage van je AOW-uitkering, maar een vast bedrag per maand. Als je alleen woont, ontvang je een hoger bedrag dan als je samenwoont of getrouwd bent. Benieuwd hoeveel vakantiegeld jij precies opbouwt? Dit check je eenvoudig via de website van de SVB

Je krijgt je opgebouwde vakantiegeld meestal in mei uitbetaald. Als je een aanvullend pensioen hebt van je voormalige werkgever(s), ontvang je dit bovenop het vakantiegeld van je AOW. 

Het meeste uit je vakantiegeld halen 

Heb je al een mooie vakantiebestemming op het oog? Dan is het natuurlijk fijn dat je je vakantiegeld binnen hebt. Maar hoe gebruik je je vakantiegeld nu zo handig mogelijk? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.  

Voor boekingen tijdens je vakantie, zoals een vliegticket of hotel, zijn verschillende vergelijkingswebsites. Hiermee kun je de voordeligste opties uitkiezen en betaal je niet te veel voor jouw vakantie. 

Als je je vakantie kort van tevoren boekt, betaal je vaak meer. Een paar maanden van tevoren boeken, bijvoorbeeld in het begin van het jaar, is vaak voordeliger. 

De maanden juli en augustus zijn de populairste - en daardoor vaak de duurste - maanden om op vakantie te gaan. Als je de mogelijkheid hebt om voor of na dit hoogseizoen op vakantie te gaan, ben je vaak goedkoper uit. 

De verste en duurste bestemming zorgt niet altijd voor de leukste vakantie. Openstaan voor alle bestemmingen, ook de misschien wat minder bekende of populaire, kan je net zo’n leuke vakantie opleveren voor minder geld.

Een reisverzekering van Univé 

Ga je binnenkort op vakantie? Sluit dan van tevoren een goede reisverzekering af. Hiermee ben je goed verzekerd als er iets gebeurt op reis, bijvoorbeeld als je telefoon kapotgaat. Zo kun je altijd zorgeloos op reis, wat je bestemming ook is. Een reisverzekering van Univé heb je al binnen een paar minuten online afgesloten. Ook zie je meteen hoe hoog jouw premie wordt. 

Bereken je premie