Ga naar inhoud

Een ART-slot voor uw motor

Uw motor is waardevol: daarom wilt u deze natuurlijk zo goed mogelijk beveiligen tegen motordiefstal. Naast het slot dat al op uw motor zit, is het een goed idee om te zorgen voor een aanvullend slot. Daarbij kunt u het beste kiezen voor een zogenaamd ART-slot. Maar wat is dat voor slot, en waarom is dit zo belangrijk? Univé vertelt alles dat u moet weten over ART-sloten voor uw motor. 

Wat is een ART-slot? 


Een ART-slot is een speciaal slot voor tweewielige voertuigen, zoals uw motor. Het is verstandig om uw motor hiermee te beveiligen, en voor uw motorverzekering ook verplicht. ART-sloten zijn sloten met een keurmerk van Stichting ART, die zich specialiseert in het beveiligen van tweewielers. Stichting ART laat sloten voor tweewielers keuren door certificeringsorganisatie SKG-IKOB. Als een slot voldoet aan de eisen van dit keurmerk, is het een goedgekeurd ART-slot. Na goedkeuring worden deze sloten ingedeeld in categorieën, van 1 t/m 5 sterren. 

Welk ART-slot heeft u nodig voor uw motor? 


ART-sloten bestaan in verschillende categorieën, die geschikt zijn voor verschillende soorten tweewielers. Wij zetten de categorieën sloten - en waarvoor ze geschikt zijn - voor u op een rij. 

  • Categorie 1: Voor fietsen 

  • Categorie 2: Voor fietsen 

  • Categorie 3: Voor bromfietsen en snorfietsen 

  • Categorie 4: Voor motorfietsen 

  • Categorie 5: Voor motorfietsen (extra zware beveiliging) 

Zoals u ziet, past een ART-slot van de categorie 4 of 5 het beste bij uw motor. Welk type u kiest, hangt af van wat voor motor u heeft. Als u een nieuw, duur model motor heeft, zoals een Harley Davidson of een BMW, is het verstandig om te kiezen voor een ART-slot van categorie 5. Heeft u een ouder of meer bescheiden type motor? Dan voldoet een ART-slot van de categorie 4.  

Hoe wordt de veiligheid van ART-sloten getest? 


Hoe weet u nu dat u met een ART-slot een écht goed slot in huis haalt? Om een ART-keurmerk te behalen, moet een slot uitgebreide tests ondergaan. Afhankelijk van hoe goed het slot deze tests weerstaat, krijgt het een aantal sterren: hoe meer, hoe veiliger het slot. Het aantal sterren bepaalt ook de categorie van het slot. 

Hoe worden de sloten dan precies getest? Dit gebeurt met een laboratoriumtest en aanvalstest. Tijdens de laboratoriumtest wordt door middel van machines de treksterkte van het slot getest, en de bestendigheid tegen bijvoorbeeld zagen of knippen. Ook wordt gekeken of vorst de werking van het slot beïnvloedt. Bij de aanvalstest wordt op verschillende manieren geprobeerd om het slot te kraken. Op basis van de testresultaten geeft Stichting ART een keurmerk af voor een slot. 

Waar vind ik een ART-slot voor mijn motor? 


Een ART-slot aanschaffen kunt u op verschillende manieren doen. Het is mogelijk om dit online te bestellen bij verschillende webwinkels die zich specialiseren in motoraccessoires en -sloten. Ook kunt u langsgaan bij een motorzaak bij u in de buurt. Daarnaast verkopen sommige bouwmarkten ook ART-sloten voor de motor. 

Aanvullende beveiliging 


Het gebruik van een ART-slot (categorie 4 of 5) is verstandig én nodig om uw motor te verzekeren tegen diefstal. Een ART-slot van categorie 4 of 5 beveiligt niet alleen goed uw motor: u kunt uw motor hiermee ook vastmaken aan een vloer- of muuranker. Dit maakt het extra moeilijk voor dieven om uw motor mee te nemen. Daarnaast bieden sommige motormerken alarmsystemen aan.  

Naast deze beveiligingsmaatregelen is het ook verstandig om uw motor te voorzien van zogenaamde SCM-beveiliging. Wilt u meer weten over het beveiligen van uw motor? Bekijk dan onze pagina motor beveiliging