Ga naar inhoud

Motor import en verzekering

Heeft u een motor gekocht uit het buitenland? Bijvoorbeeld een mooie Suzuki, Royal Enfield of Ducati? Dan vraagt u zich misschien af wanneer u deze moet verzekeren, en op welke zaken u moet letten bij motor import. Denk daarbij aan invoerregels en het aanvragen van een Nederlands kenteken. Univé zet alle belangrijke informatie voor u op een rij, zodat u weet wat u moet doen om een motorfiets te kunnen importeren. 

Motor invoeren: vanuit welk land? 

Het land van waaruit u uw motor importeert, heeft invloed op de procedure hieromheen. Elk land heeft immers zijn eigen regels wat export betreft, en een motor invoeren vanuit Duitsland is logistiek makkelijker dan vanuit Amerika. Ook hebben verschillende landen verschillende bouwnormen voor motoren. Wat in het ene land wordt gezien als een goed en veilig gebouwde motor, voldoet in een ander land mogelijk niet aan alle keuringseisen. 

Gaat u geen motor, maar een auto invoeren? Bekijk dan hoe u uw import-auto kunt verzekeren

Motorfiets importeren uit EU-land 

Importeert u een motor vanuit een EU-land? Dan moet u als eerste een Nederlands kenteken aanvragen voor uw motor. Deze heeft op het moment van import immers nog een kenteken uit het land van herkomst. Heeft de motor nog helemaal geen kenteken? Dan kunt u eerst een eendagskenteken aanvragen bij de RDW. Ook een gewoon Nederlands kenteken vraagt u aan bij de RDW.  

Naast een Nederlands kenteken moet u voor uw geïmporteerde motor ook een keuring aanvragen. Dit is nodig om te controleren of de motor aan de Nederlandse bouw- en veiligheidsnormen voldoet. Een motor uit een EU-land is gebouwd volgens Europese normen, dus de kans is groot dat uw nieuwe motor goedgekeurd wordt. Neem voor uw keuringsafspraak het buitenlandse kentekenbewijs van de motor en uw legitimatie mee naar het keuringsstation. Als uw motor goedgekeurd is, krijgt u binnen 5 dagen uw nieuwe kentekenbewijs thuisgestuurd. De kentekenplaat die op uw voertuig geplaatst wordt moet u zelf kopen met dit bewijs. Daarna moet u aangifte doen bij de Belastingdienst. Dit moet u doen bij een BPM-aangiftepunt. U rekent dan de BPM en mogelijk omzetbelasting af voor de motor. 

Voordat u op uw geïmporteerde motor stapt, moet uw motor wel eerst verzekerd zijn. Zonder tenminste een WA-motorverzekering mag u in Nederland namelijk niet motorrijden. 

Motor import vanuit EVA-landen 

Er is een viertal landen dat geen deel uitmaakt van de EU, maar waar wel dezelfde regels gelden. Importeert u een motor uit één van deze vier landen? Dan moet u rekening houden met dezelfde procedure en regels als wanneer u een motor uit een EU-land importeert. De EVA-landen zijn: 

  • Zwitserland 

  • IJsland 

  • Noorwegen 

  • Liechtenstein 

Uw geïmporteerde motor verzekeren 

Als u uw Nederlandse kenteken heeft aangevraagd en uw motor is goedgekeurd, moet u daarnaast nog een motorverzekering regelen. Voordat u deze heeft, mag u nog niet de weg op met uw nieuwe aanwinst. U kunt ervoor kiezen om alleen de verplichte WA-verzekering af te sluiten, maar u kunt uw motor daarnaast ook aanvullend verzekeren. Bijvoorbeeld tegen brand, diefstal of andere schades. Benieuwd naar de opties? 

Bekijk onze motorverzekeringen of bereken uw premie