Ga naar inhoud

Motor overschrijven

Heeft u net een mooie nieuwe of tweedehands motor aangeschaft of geïmporteerd? Bijvoorbeeld een KTM, Husqvarna of Moto Guzzi motor? Dan moet u nu nog het kenteken officieel op uw naam laten zetten, oftewel de motor overschrijven. Dit is verplicht om te doen, net als het afsluiten van een motorverzekering. Hoe regelt u het overschrijven van een motor, welke gegevens heeft u daarbij nodig, en waar moet u dit doen? Univé zet alle informatie voor u op een rij. 

Hoe u het overschrijven van uw motor ook regelt: hiervoor moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Deze zijn als volgt: u moet 18 jaar of ouder zijn, woonachtig in Nederland en ingeschreven bij een gemeente, u moet het kenteken zelf overschrijven, en het kenteken moet compleet zijn. Is dit allemaal in orde? Dan kan het kenteken van de motor overgeschreven worden op uw naam.

Online uw motor overschrijven 

Het kentekenbewijs van uw nieuwe motor op uw naam zetten kunt u digitaal doen via DigiD, als u voldoet aan bepaalde voorwaarden. U moet hiervoor de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven hebben. Ook moet u in bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Daarnaast moet u een moderne smartphone hebben: een Android versie 7.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13.2. Deze telefoons beschikken namelijk over een zogenoemde NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck uit te voeren. 

Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunt u uw motor online overschrijven. Hiervoor heeft u de volgende gegevens nodig: het kentekenbewijs van de motor, de tenaamstellingscode en uw DigiD-gegevens. Vervolgens doet u een identiteitscheck via de DigiD-app op uw mobiele telefoon. Heeft u deze nog niet? Download deze dan eerst. Na de identiteitscheck klikt u op de knop 'Voertuig overschrijven’ en betaalt u met iDeal. De kosten hiervoor zijn € 10,75. Online uw motor overschrijven kunt u altijd doen. 

Wat gebeurt er na het overschrijven? 

Wanneer het kenteken van de motor officieel op uw naam is gezet, krijgt u een tenaamstellingscode. Bewaar deze goed. Als u de motor zelf ooit wilt verkopen, heeft u deze code namelijk nodig om het kenteken op de naam van de nieuwe koper te zetten. Wanneer de motor officieel op uw naam staat, moet u voldoen aan de zogeheten Voertuigverplichtingen. Deze bestaan uit 3 onderdelen: 

  • Verzekering

Vanaf het moment dat uw nieuwe motor op uw naam staat, dient u deze te verzekeren. Voor uw motor, net als voor andere gemotoriseerde voertuigen, moet u minimaal een WA verzekering afsluiten. Benieuwd wat dit kost? Bekijk dan onze pagina motorverzekering kosten.

  • Motorrijtuigenbelasting

Voor alle gemotoriseerde voertuigen die op uw naam staan – dus ook uw motor – moet u motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u daarna automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.

  • Kentekenplaten

Op uw nieuwe motor dient u de juiste kentekenplaten te hebben. Deze moeten te allen tijde duidelijk zichtbaar en herkenbaar zijn. 

Heeft u nog vragen over uw motor overschrijven? 

Als u nog vragen heeft over het overschrijven van uw motor, en hoe dit zit qua verzekering, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.