Ga naar inhoud

Uw motor verzekeren zonder rijbewijs

Stel, u ziet een prachtige motor, bijvoorbeeld een Yamaha of een Aprilia, en u wilt hem graag aanschaffen. U heeft uw rijbewijs echter nog niet behaald. Kunt u dan uw verzekering wel regelen? Het antwoord is ja: u kunt een motor verzekeren zonder rijbewijs. Uw motor verzekeren is namelijk verplicht, en u moet een motorverzekering afsluiten zodra u een motor aangeschaft heeft. Univé legt u uit hoe het werkt om uw motor te verzekeren zonder rijbewijs.  

Kan ik mijn motor verzekeren zonder rijbewijs? 

Wanneer u een motor koopt, moet u twee dingen doen: het kenteken overschrijven op uw naam en een motorverzekering afsluiten. Als u de motor niet overschrijft op uw naam en/of geen motorverzekering afsluit, komt dit u te staan op een hoge boete. Gelukkig kunt u ook een motorverzekering afsluiten als u uw rijbewijs nog niet heeft. Ook een motor importeren is mogelijk zonder motorrijbewijs. Wanneer u uw rijbewijs gehaald heeft, kunt u meteen goed verzekerd met uw motor de weg op.

Benieuwd naar de kosten van een motorverzekering? Lees er meer over op onze pagina motorverzekering kosten

Voorwaarden motor verzekeren zonder rijbewijs 

Er is wel een aantal zaken dat u in uw achterhoofd moet houden als u uw motor verzekert zonder rijbewijs. Univé zet ze voor u op een rij:

  • Rijd niet zonder rijbewijs op uw motor. Een motorverzekering biedt geen dekking als de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft. 

  • Gebruik uw motor niet buiten rijlessen om. Als u rijles volgt bij een bevoegd instructeur of CBR-examinator, bent u met uw motorverzekering verzekerd tegen schade. Buiten de rijles om geldt dit niet.

  • U moet minstens 18 jaar oud zijn. Hoewel het vanaf de leeftijd van 17 jaar toegestaan is om motorrijlessen te volgen, mag u pas vanaf 18 jaar het praktijkexamen doen en dus uw rijbewijs halen. Voor deze tijd kunt u nog geen motor verzekeren. 

Welke opties heb ik voor het afsluiten van een motorverzekering? 

U heeft bij Univé de keuze uit verschillende dekkingen voor uw motorverzekering. U moet uw motor in ieder geval WA verzekeren: dit is in Nederland wettelijk verplicht.  

  • WA Motorverzekering

Met een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd tegen schade die u met uw motor aan anderen of andermans spullen veroorzaakt.

  • WA+ Motorverzekering 

Ook met een WA+ verzekering (Beperkt casco) bent u verzekerd tegen schade die u aan anderen of andermans spullen veroorzaakt. Daarnaast zijn ook sommige schades aan uw motor verzekerd, bijvoorbeeld door brand of diefstal. Schade aan uw motoraccessoires is gratis tot een bedrag van € 500,- meeverzekerd. Sommige schades aan uw helm en motorkleding, bijvoorbeeld door diefstal of brand, zijn ook tot € 1.000,- per polis gratis meeverzekerd. 

  • All Risk Motorverzekering

De All Risk motorverzekering (Volledig casco) is de meest uitgebreide verzekering die u kunt kiezen. Hiermee bent u verzekerd tegen schade die u toebrengt aan anderen en andermans spullen, vrijwel alle schade aan uw eigen motor, en schade aan uw motorkleding, helm en motoraccessoires. Bovendien heeft u bij deze verzekering de optie tot uitbreiden met 3 jaar nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling, afhankelijk van of u een nieuwe of tweedehands motor heeft gekocht. 

Veilig motor rijden

Wanneer u wel uw rijbewijs heeft gehaald, is het belangrijk dat u veilig op uw motor kunt rijden. Daarom is het belangrijk om bijvoorbeeld te letten op een goede bandenspanning. Dat zorgt ervoor dat de banden van de motor voldoende grip hebben op de weg, waardoor u veilig kunt rijden én remmen. Ook is het verstandig om uw motor goed te beveiligen. Dit kan met een goede SCM-beveiliging en een stevig ART-slot. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over diefstal van uw motor.

Premie berekenen motorverzekering 

Wilt u weten hoe hoog uw premie voor de motorverzekering uitvalt met de dekking die u kiest? U berekent uw premie gemakkelijk online met onze handige rekentool. Dit is geheel vrijblijvend – u zit dus nergens aan vast. 

Bereken uw premie