Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen over de motorverzekering

Via deze website kunt u ook in het weekend een motorverzekering afsluiten. En als u dat wilt, kunt u de verzekering meteen laten ingaan. Heeft u liever telefonisch contact? Onze Klantenservice is ook op zaterdag bereikbaar van 08.30 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer 0592 34 93 40.

All Risk (ook wel Volledig Casco genoemd) dekt schade aan anderen en vrijwel alle schade aan uw eigen motor. Lees meer over de motorverzekering.

Beperkt Casco (ook wel de WA+ verzekering genoemd) dekt schade aan anderen en een aantal veel voorkomende schades aan uw eigen motor, zoals brand, diefstal, storm e.d. Lees meer over de motorverzekering.

Ja, dat is mogelijk. U kunt betalen per jaar, halfjaar, kwartaal en per maand.

Na de schademelding ontvangt u in de meeste gevallen binnen 4 werkdagen bericht  van Univé.

Wij streven ernaar uw schade binnen 3 maanden af te handelen. Niet in alle gevallen lukt dit. Wij houden u op de hoogte van de status van uw schademelding.

In Mijn Univé kunt u eenvoudig online de gevolgen voor uw premie berekenen. Op deze manier ziet u de terugval in no-claimkorting en de extra premie die u hierdoor in de komende 5 jaar betaalt.
U kunt ervoor kiezen achteraf het uitgekeerde schadebedrag aan Univé terug te betalen. Dat kan binnen 1 jaar na de afhandeling van de schade. Na ontvangst van het terugbetaalde schadebedrag wordt uw no-claimkorting hersteld.

Helaas is uw schade niet verzekerd op uw polis. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Dan kunt u de schade bij uw rechtsbijstandsverzekeraar melden. Heeft u deze niet, dan adviseren wij u de schade te melden bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Uw helm en motorkleding zijn tot € 1.000 gratis meeverzekerd.

Wanneer uw schade niet kan worden verhaald, zal dit gevolgen hebben voor uw no-claimkorting. Maar kan uw schade wel worden verhaald, dan heeft dit geen gevolgen voor uw no-claimkorting.

U heeft een eigen risico op uw WA+ of Allrisk-verzekering als dit op uw polisblad staat. Uw polisblad vindt u gemakkelijk bij de details van de betreffende verzekering in Mijn Univé of in de Univé App.
Op de WA-verzekering is geen eigen risico van toepassing. 

Nee, verplicht is een alarm niet. Maar heeft u een CCV-goedgekeurd motoralarm, dan is dit gratis meeverzekerd. Het gebruik van een ART klasse 4 (of 5) slot is altijd verplicht, ook als uw motor een CCV-goedgekeurd alarmsysteem heeft.

Nee, verplicht is een alarm niet. Het gebruik van een ART klasse 4 (of 5) slot is wel altijd verplicht, ook als uw motor al een CCV-goedgekeurd alarmsysteem heeft.

Een schriftelijke bonus/malusverklaring krijgt u van uw verzekeraar wanneer u uw motorverzekering beëindigt. Die verklaring vermeldt het aantal schadevrije jaren dat op uw naam staat bij uw motorrijtuig. U hoeft hiermee niets te doen: uw nieuwe verzekeraar kan deze gegevens opvragen in  de database van Roy-data, als u een nieuwe motorrijtuigenverzekering afsluit. 

Hulp na een ongeval of diefstal geldt voor alle landen waar uw groene kaart geldig is. Hulp bij pech (de aanvullende verzekering Univé Pechhulp) geldt alleen in Nederland.

Dekkingen en uitsluitingen veranderen niet omdat u lid bent van een motorclub. Meerijden met een toertocht, deelname aan een motortreffen of motorritten om zaken te regelen voor de club zijn gewoon gedekt. 

In dit geval is de letterlijke vertaling: geen schademelding. Als u geen schade meldt, bouwt u in de loop van de tijd een korting op. Deze korting wordt no-claimkorting genoemd. 

Als wij schade moeten betalen die door uw schuld ontstaan is, wordt uw no-claimkorting verlaagd. 

Heeft u al een auto of andere motor bij Univé verzekerd, dan kan uw no-claimkorting voor de motor oplopen tot 80%. Dit hangt onder meer af van de hoogte van de no-claimkorting op die auto of andere motor. Uw auto of andere motor en de nieuw te verzekeren motor moeten dan wel volledig privé worden gebruikt en alleen door u of uw partner worden bestuurd. Bereken uw premie.

Dit gaat niet automatisch. Als u het aangeeft, regelen wij dat voor u. Zegt u uw oude motorverzekering liever zelf op, dan kunt u hiervoor de online opzegkaart invullen, uitprinten en opsturen.

Univé kent het begrip 'polisbedenktijd': nadat u de verzekering heeft afgesloten, ontvangt u uw polis en de voorwaarden. Bent u daarover niet tevreden, dan kunt u die, als er geen schade is geweest, binnen 14 dagen terugsturen. U bent dan niet verzekerd en wij brengen u niets in rekening. Direct uw motor verzekeren.

Ja, op deze motorverzekering kunt u ook een quad of trike verzekeren. Quads en trikes hebben vaak een autokenteken en mogen met een autorijbewijs bestuurd worden. Toch vinden wij dat deze voertuigen qua beleving en gebruik meer op een motor lijken. Daarom verzekeren wij ze op de motorverzekering.

Tijdens rijvaardigheidstrainingen is de verzekering gewoon geldig, mits snelheid niet belangrijk is.

Heeft u een motorverzekering met Beperkt Casco of All Risk? Dan is schade aan uw accessoires tot € 500 gratis meeverzekerd. Schade aan uw helm en motorkleding is zelfs tot € 1.000,- gratis meeverzekerd. Lees meer over de motorverzekering.

Ga naar 'Hulp bij Schade' en lees wat u kunt doen na een aanrijding of diefstal van uw motor.

Uw schadevrije jaren worden geregistreerd bij Roy-data. Dit is een neutrale database waarin Nederlandse verzekeringsmaatschappijen digitaal de schadevrije jaren bij auto- en motorverzekeringen noteren en onderling uitwisselen. Beëindigt u uw verzekering, dan krijgt u van uw oude verzekeraar een bevestiging van het aantal schadevrije jaren dat zij op uw naam heeft aangemeld bij Roy-data. Uw nieuwe verzekeraar kan die gegevens opvragen en kan u op basis daarvan premiekorting verlenen. Zelf hoeft u niets (meer) door te geven. 

VHD staat voor: Verzekeraars Hulp Dienst. Via deze gratis extra service van Univé kunnen na een ongeval uw motor, u en uw passagiers worden teruggebracht naar een adres van uw keuze.

​U bent verplicht om uw motor WA (wettelijke aansprakelijkheid) te verzekeren. Dit is geregeld in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen (WAM). De WA-verzekering dekt de schade die u met uw motor bij een ander veroorzaakt.

Nee, Univé kent geen winterstop. In de premie heeft Univé er rekening mee gehouden dat u niet het gehele jaar motor kunt rijden, zodat we u een lage premie kunnen bieden. Bereken uw premie.

Ja, u kunt uw schade op diverse manieren online melden. Bijvoorbeeld via uw persoonlijke online omgeving Mijn Univé of via de Univé App.

Bij een dekkingsverhoging kunt u dit direct doorgeven aan Univé via de Univé-winkel bij u in de buurt. Een dekkingsverlaging kan per de eerste vervaldatum van uw polis, daarna op ieder moment. De dekkingsverlaging gaat dan na 30 dagen in.