Ga naar inhoud

Is motorkleding verplicht?

Voor elke motorrijder die veilig van A naar B wil komen is goede motorkleding een vereiste. Of u nu op een Benelli, Honda of Kawasaki rijdt. Niet alle beschermende kledij voor de motor is verplicht in Nederland. Wat wel verplicht is, is een helm dragen tijdens het motorrijden. Wat valt er eigenlijk allemaal onder motorkleding? Welke motorkleding is wel en niet verplicht, en hoeveel kost die beschermende kleding eigenlijk? Univé legt het u graag uit.

Waarom motorkleding dragen?

Hoewel niet alle motorkleding verplicht is, is het wel verstandig om zoveel mogelijk bescherming te dragen. Dit heeft een aantal redenen. Namelijk:

  • Veiligheid

U bent op een motor niet zo beschermd als in een auto, terwijl u met een motor net zo hard kunt rijden. Ook mag u met een motor op de snelweg rijden tussen de auto’s. Hierdoor kunnen botsingen voorkomen. Bij een val van zo’n snel voertuig kunt u gewond raken. Het stevige, dikke materiaal van motorkleding beschermt u hiertegen.

  • Andere bestuurders zien u beter

Motorkleding zorgt er ook voor dat u meer opvalt voor andere bestuurders. Zo kunnen bijvoorbeeld automobilisten u beter zien. Zeker op een autoweg of snelweg is dit erg belangrijk voor de veiligheid. Zo kunt u als motorrijder rustig tussen het andere verkeer door rijden. 

  • Bescherming tegen wind en weer

Als u op de motor zit, kunt u te maken krijgen met flinke (tegen)wind. Dan is het wel zo fijn als u motorkleding heeft die de wind tegenhoudt. Toch hoeft u zich geen zorgen te maken dat u gaat zweten in motorkleding. Het materiaal bolt niet op in de wind, maar laat wel lucht door. Zo raakt u in de zomer niet oververhit. De meeste motorkleding is daarnaast ook waterdicht. Dat is erg handig in een regenachtig land als Nederland.

Benieuwd hoe u naast uzelf ook uw motor goed beveiligt? Bekijk dan onze pagina motorbeveiliging.

Hoeveel kost goede motorkleding?

Hoeveel bent u dan kwijt aan beschermende kledij? We zetten de gemiddelde prijzen voor de meest gebruikte motorkleding voor u op een rijtje.

  • Compleet motorpak: Kiest u meteen voor een compleet motorpak? Dit kost meestal tussen de € 450,- en € 700,-. 

  • Motorbroek: Voor een motorbroek telt u meestal zo’n € 350,- neer. 

  • Motorjas: De prijs voor een goede motorjas ligt gemiddeld rond de € 500,-. 

  • Motorhelm: Een stevige motorhelm kan tot € 200,- kosten.

  • Motorhandschoenen: Een paar kost meestal tussen de € 20,- en € 50,-. 

Goed verzekerd op weg

Bij Univé kunt u kiezen uit drie motorverzekeringen: WA, WA Beperkt Casco of All Risk. U kunt uw motorverzekering ook eenvoudig uitbreiden met extra aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld een opzittendenverzekering. Zo stelt u eenvoudig uw eigen motorverzekering samen, die echt past bij uw situatie. 

Univé helpt u op weg

Heeft u vragen over motorkleding? Of heeft u te maken met schade? Check dan in de Univé App hoe u bij ons verzekerd bent. Staat uw antwoord hier niet tussen of heeft u toch nog een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.