Ga naar inhoud

SCM-beveiliging voor uw motor

Wanneer u een motorverzekering afsluit, bijvoorbeeld een WA Beperkt Casco of een All Risk verzekering, is het belangrijk dat u deze goed beveiligt. Uw motor is dan immers verzekerd tegen diefstal. Ook als uw motor niet tegen diefstal verzekerd is, is het fijn dat u deze zonder zorgen kunt stallen en hem de volgende dag weer terugvindt. U kunt hiervoor verschillende beveiligingsmethoden gebruiken: SCM-beveiliging is daarvan een goede optie. Maar wat is een SCM-beveiliging nou precies? Welke types beveiliging zijn er? En aan welke beveiligingseisen moet u voldoen voor uw motor? Univé legt het u haarfijn uit, zodat uw motor goed beveiligd is.

Welke typen SCM-beveiliging zijn er? 


SCM-beveiliging is een type beveiligingssysteem dat kan worden ingebouwd op een motor. Veel nieuwere modellen motoren zijn al standaard uitgerust met de beveiligingsklasse 1 (SCM 1): dit is een startonderbreker. Deze zorgt ervoor dat uw motor blokkeert als iemand deze zonder sleutel probeert mee te nemen.  

De drie verschillende typen SCM-beveiliging zijn:

  • SCM 1: Startonderbreker. 

  • SCM 2: Startonderbreker met alarmsysteem. 

  • SCM 3: Startonderbreker met alarm- en volgsysteem. 

Welk systeem heeft uw motor? 


Wanneer u niet weet welk systeem er op uw motor is ingebouwd, kunt u dit altijd navragen bij de verkoper of fabrikant. Heeft u geen SCM-beveiliging op uw motor zitten? Dan kunt u dit gemakkelijk alsnog aanschaffen. Hierna ontvangt u van KIWA een beveiligingscertificaat voor uw motor.  

Beveiligingseisen voor uw verzekering 


SCM-beveiliging is niet verplicht om uw motor te verzekeren tegen diefstal, maar het is wel verstandig om te gebruiken. Wat wel verplicht is, is uw motor voorzien van een ART-slot. Dit is van belang voor diefstalpreventie én voor uw verzekering. Wilt u meer weten over het beveiligen van uw motor? Bekijk dan onze pagina motor beveiliging