Ga naar inhoud

SCM-beveiliging voor uw motor

Wanneer u een motorverzekering afsluit, bijvoorbeeld een WA Beperkt Casco of een All Risk verzekering, is het belangrijk dat u deze goed beveiligt. Uw motor is dan immers verzekerd tegen diefstal. Ook als uw motor niet tegen diefstal verzekerd is, is het fijn dat u deze zonder zorgen kunt stallen en hem de volgende dag weer terugvindt. U kunt hiervoor verschillende beveiligingsmethoden gebruiken: SCM-beveiliging is daarvan een goede optie. Maar wat is een SCM-beveiliging nou precies? Welke types beveiliging zijn er? En aan welke beveiligingseisen moet u voldoen voor uw motor? Univé legt het u haarfijn uit, zodat uw motor goed beveiligd is.

Wat is SCM-beveiliging?

SCM is een afkorting die staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging. Deze stichting, of dit instituut, mag in Nederland certificaten voor diefstalpreventie uitgeven. 

Dit doen ze natuurlijk niet zomaar. Voordat een SCM-alarm wordt uitgegeven moet hetgeen waar het alarm op geïnstalleerd is voldoen aan een aantal punten. Door deze check in te voeren kunt u er vanuit gaan dat een SCM-keurmerk staat voor een goed systeem dat diefstal tegengaat.

Heeft u een motor en wilt u deze verzekeren bij Univé? Dan is een SCM-alarm verplicht. Dit geldt niet als u kiest voor een WA-verzekering. Hier valt vergoeding bij diefstal namelijk niet in. Toch is het wel altijd verstandig om uw motor te voorzien van een gecertificeerd alarmsysteem.  

Heeft u een verzekering en daarbij aangegeven dat de motor een (SCM-)alarm heeft, maar is dit toch niet het geval? Dan heeft dit gevolgen voor de uitkering van de verzekering. U heeft dan immers geen goede stappen ondernomen om de motor veilig te stellen. 

Het is dus erg aan te raden om voor een speciaal beveiligingssysteem te gaan met een SCM-certificaat. Dan weet u zeker dat uw motor goed beveiligd is en dat u uw motorverzekering kan inschakelen wanneer er iets gebeurt.

Welke typen SCM-beveiliging zijn er? 


SCM-beveiliging is een type beveiligingssysteem dat kan worden ingebouwd op een motor. Veel nieuwere modellen motoren zijn al standaard uitgerust met de beveiligingsklasse 1 (SCM 1): dit is een startonderbreker. Deze zorgt ervoor dat uw motor blokkeert als iemand deze zonder sleutel probeert mee te nemen.  

De drie verschillende typen SCM-beveiliging zijn:

  • SCM 1: Startonderbreker. 

  • SCM 2: Startonderbreker met alarmsysteem. 

  • SCM 3: Startonderbreker met alarm- en volgsysteem. 

Welk systeem heeft uw motor? 


Wanneer u niet weet welk systeem er op uw motor is ingebouwd, kunt u dit altijd navragen bij de verkoper of fabrikant. Heeft u geen SCM-beveiliging op uw motor zitten? Dan kunt u dit gemakkelijk alsnog aanschaffen. Hierna ontvangt u van KIWA een beveiligingscertificaat voor uw motor.  

Beveiligingseisen voor uw verzekering 


SCM-beveiliging is niet verplicht om uw motor te verzekeren tegen diefstal, maar het is wel verstandig om te gebruiken. Wat wel verplicht is, is uw motor voorzien van een ART-slot. Dit is van belang voor diefstalpreventie én voor uw verzekering. Wilt u meer weten over het beveiligen van uw motor? Bekijk dan onze pagina motor beveiliging