Ga naar inhoud

Preventie fietsdiefstal: hoe kunt u fietsdiefstal voorkomen?

Nadenken over de preventie van fietsdiefstal is verstandig: want stel, u loopt na een werkdag of avond uit naar de fietsenstalling en uw fiets staat er opeens niet meer. Helemaal naar huis moeten lopen is al vervelend, en daarbovenop komt dan ook nog financiële schade. Helaas overkomt dit steeds meer mensen in Nederland: fietsdiefstal neemt toe, zeker als het e-bikes betreft. Univé geeft u acht handige tips om fietsdiefstal te voorkomen.

Het belang van fietsdiefstal voorkomen 

Honderden euro's uitgeven aan een goede fiets die vervolgens gestolen wordt: dat wil natuurlijk niemand. Zeker als u op een dure e-bike rijdt moet u voorzichtig zijn: de diefstal van e-bikes is met 74 procent toegenomen sinds 2020. De financiële schade kan hierbij oplopen tot duizenden euro's. Daarom is het verstandig om voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen tegen fietsdiefstal. 

1. Zorg voor goede sloten 

Misschien denkt u: ‘Ik zet mijn fiets altijd op slot, is dat niet genoeg?’. Om een fietsendief te slim af te zijn, is het echter verstandig om meerdere types sloten te gebruiken op uw fiets. Ga daarbij bij voorkeur voor een ART-2 sterrenslot: dit is een kwalitatief goed slot waar u op kunt rekenen. Idealiter gebruikt u  twee of meer verschillende sloten op uw fiets. Dus niet alleen het slot dat standaard op uw fiets zit, maar ook een extra ketting- of beugelslot. Dit maakt het moeilijker én tijdrovender voor een dief om uw fiets te stelen. Een fietsendief kiest het liefst een fiets uit die hij of zij makkelijk en snel mee kan nemen. Daarom verkleint het gebruik van meerdere types sloten de kans op fietsdiefstal aanzienlijk. Ketting- of beugelsloten kunt u aanschaffen bij de meeste fietsenwinkels. 

2. Maak uw fiets vast aan een hek, rek of paal 

Als uw fiets met een slot is bevestigd aan een hek, rek of paal die stevig aan de grond vastzit, is deze veel minder makkelijk mee te nemen. Een fietsendief kan uw fiets dan ook niet meeslepen om ergens ongezien de sloten open te breken. Dit maakt diefstal lastiger en de kans om betrapt te worden groter. Het vastmaken van uw fiets aan een hek, rek of paal is daarom een effectieve manier om fietsdiefstal te voorkomen. 

3. Maak zowel het frame als de wielen vast 

Het is verstandig om zowel het frame als de wielen van uw fiets vast te maken aan een onverplaatsbaar object. Het komt namelijk nog wel eens voor dat fietsendieven onderdelen van fietsen stelen. Als u alleen een wiel van uw fiets ergens aan bevestigt met een slot, kan het zijn dat u alleen uw wiel nog terugvindt waar u de fiets heeft achtergelaten. Maak daarom zowel het frame als een wiel van uw fiets goed vast met een slot. Dit maakt het stelen van onderdelen van uw fiets moeilijker en het stelen van de gehele fiets al helemaal. 

4. Zorg dat uw fiets er onopvallend uitziet 

Een glimmende, spiksplinternieuwe fiets met de nieuwste technische snufjes erop wordt sneller meegenomen dan een meer sober, onopvallend exemplaar. Probeer te zorgen dat uw fiets er minder snel uitspringt tussen andere fietsen, bijvoorbeeld door een plastic zak over het zadel te trekken. Een fiets met een sjofel uiterlijk is voor dieven al snel minder interessant. 

5. Parkeer uw fiets op een goed verlichte plek 

Zet uw fiets altijd neer op een goed verlichte plek. Een fietsendief kan minder gemakkelijk een fiets stelen als deze geparkeerd staat onder het licht van bijvoorbeeld een lantaarnpaal. Op zo'n plek valt het meer op als hij of zij een slot openbreekt of een fiets meesleept. Dit maakt de kans kleiner dat uw fiets gestolen wordt.  

6. Berg uw fiets zo mogelijk op in een schuur 

Wanneer u uw fiets in een schuur of afgesloten ruimte opbergt, is deze moeilijker om te stelen. Een fietsendief komt niet op het idee om uw fiets mee te nemen als hij of zij deze niet kan zien. Ook als een dief wel weet dat uw fiets in een afgesloten stalling staat, is het lastig om hierbij te komen. Als u zowel uw schuur als uw fiets op slot doet, is de kans op fietsdiefstal veel kleiner. 

7. Plaats een GPS-tracker op uw fiets 

Een fiets die traceerbaar is, wordt minder snel gestolen. Daarom is het een goed idee om een GPS-tracker op uw fiets te bevestigen. Zelfs als uw fiets dan gestolen wordt, is deze makkelijk weer terug te vinden. Zo raakt u uw kostbare fiets niet kwijt. 

8. Verzeker uw fiets tegen diefstal 

Maatregelen om fietsdiefstal te voorkomen verkleinen de kans dat uw fiets gestolen wordt aanzienlijk, maar niet honderd procent. Daarom is het verstandig om, naast veiligheidsmaatregelen, ook te zorgen voor een goede fietsverzekering. Bij Univé kunt u uw fiets voordelig verzekeren en voorkomt u ernstige financiële schade bij diefstal. 

Bekijk onze fietsverzekeringen