Ga naar inhoud

Motorbeveiliging: aan welke eisen moet deze voldoen?

Als motorrijder wilt u natuurlijk zorgeloos genieten van uw motor. Dan is het wel zo fijn als u uw motor kunt parkeren zonder dat hij makkelijk meegenomen wordt. Ook voor uw motorverzekering is goede motorbeveiliging belangrijk. Als u WA+ of All Risk verzekerd bent, dekt uw verzekering namelijk ook diefstal van uw motor. Voorwaarde hierbij is wel dat u een goedgekeurd ART-slot gebruikt. Maar aan welke eisen moet uw motorfietsbeveiliging dan voldoen? Univé vertelt u alles dat u moet weten. 

Eisen motorfietsbeveiliging 

Goede beveiliging voor uw motor bestaat uit verschillende onderdelen: sloten, stalling en SCM-beveiliging. Aan welke eisen moet elk onderdeel voldoen? Dat zetten we voor u op een rij. 

Sloten voor uw motorfiets 

Uw motor goed op slot zetten is erg belangrijk voor de beveiliging. Als u dit vergeet of niet goed doet, is het risico op motordiefstal groot. Zorg daarom voor een goed slot: naast het slot dat al standaard op uw motor zit is het verstandig om ook een ART-slot te gebruiken, zoals een beugel- of kettingslot. ART-sloten zijn verkrijgbaar in categorieën van 1 t/m 5, waarvan categorie 1 het lichtst en categorie 4 of 5 het zwaarst is. Sloten van categorie 4 en 5 zijn geschikt voor zwaardere voertuigen zoals motorfietsen. 

Heeft u een zeer diefstalgevoelige motor, zoals bijvoorbeeld een glimmende nieuwe Harley Davidson? Dan is het aan te raden om een ART-5 slot te kiezen voor maximale beveiliging. Bent u in bezit van een eenvoudiger model motorfiets, die minder diefstalgevoelig is? Dan kunt u ook kiezen voor een ART-4 slot. 

Stalling motor 

Als u uw motor na een mooie rit weer wilt stallen, moet u erop letten dat u uw motor op een veilige plek neerzet. Bij voorkeur zet u uw motor in een afgesloten stalling, zoals een garage of schuur, waar ook een goed slot op zit. Let op: ook in zo'n stalling moet u uw motor goed op slot zetten met in ieder geval een ART-4 slot. 

Heeft u geen afgesloten stalling om uw motor in te parkeren? Dan is het aan te raden om uw motor in elk geval niet aan een openbare weg te parkeren. Hier staat de motor erg in het zicht en is deze een makkelijker doelwit voor dieven. Als u niet de mogelijkheid heeft om uw motor volledig uit het zicht te stallen, kunt u wel zorgen dat deze extra stevig vaststaat. Dit kan bijvoorbeeld met een grond- of muuranker. Hieraan kan een kettingslot bevestigd worden, zodat de motor moeilijker mee te nemen is. 

SCM-beveiliging  

Naast goede sloten en stalling is het ook verstandig om te zorgen voor SCM-beveiliging voor uw motor. SCM-beveiliging, tegenwoordig bekend als CCV voertuigbeveiliging, is een type beveiliging voor uw motor dat diefstal ernstig bemoeilijkt. Er bestaan twee verschillende typen: 

  • Klasse M1

SCM-beveiliging van klasse M1 bestaat uit startonderbreking. Deze schakelt automatisch in als iemand de motor probeert weg te rijden zonder deze van het slot te halen. Het systeem zorgt ervoor dat de motor blokkeert en niet meer verreden kan worden. 

  • Klasse M2 

Ook SCM-beveiliging van klasse M2 heeft startonderbreking, maar bij deze beveiliging zit er ook een alarm op uw motorfiets. Hierdoor gaat een sirene af wanneer iemand de motor probeert mee te slepen zonder sleutel. Dit maakt het voor een dief onmogelijk om onopgemerkt weg te komen met uw motor. 

U kunt deze twee systemen desgewenst aanvullen met een terugvindsysteem (Klasse TV). Dit maakt het mogelijk om uw motor op te sporen als deze onverhoopt toch gestolen is. 

Zelf veilig op de motor

Uw motor beveiligen is belangrijk om het risico op diefstal te verkleinen. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat u zelf zo veilig mogelijk op de motor zit. Daarom is het belangrijk dat u uzelf beschermt met goede motorkleding die schade beperkt bij een ongeluk of een val van de motor. Ook is het verstandig om regelmatig de bandenspanning van de motor te controleren en goed af te stellen. Zo hebben de banden de beste grip op de weg en is de kans op ongevallen door bijvoorbeeld slippe kleiner.

Daarnaast is het een goed idee om een opzittendenverzekering af te sluiten voor uzelf en uw passagier(s) op de motor. Daarmee kunt u rekenen op financiële hulp in de vorm van een geldbedrag als u of uw passagier iets overkomt door een motorongeval.

Uw motor verzekeren tegen diefstal 

Met de bovenstaande beveiligingsmaatregelen verkleint u de kans dat uw motor gestolen wordt aanzienlijk. Ze geven echter niet honderd procent garantie dat uw motor nooit gestolen kan worden. Daarom is het verstandig om uw motor te verzekeren tegen diefstal met een WA+ of All Risk verzekering.  

Bereken uw premie