Ga naar inhoud

Hypotheek voor woning in het buitenland: kan dat?

Het is heel lastig om in Nederland een hypotheek af te sluiten voor een woning in het buitenland. Maar er zijn enkele opties. Wij adviseren je er graag over. 

Veel risico voor de bank 

Voor je eigen woning in Nederland kun je een hypotheek afsluiten bij een geldverstrekker in ons land. Maar kan dat eigenlijk ook voor een woning in het buitenland? Bij de meeste banken krijg je een negatief antwoord op die vraag.  

Dat komt doordat de fysieke woning als onderpand wordt gebruikt voor een hypotheek. Wanneer je de maandlasten niet meer kunt betalen, verkoopt de geldverstrekker je woning om zijn geld terug te krijgen. Maar zo’n proces is in het buitenland veel ingewikkelder voor een Nederlandse bank. Het levert ze dus meer risico op. Daarom bieden ze over het algemeen geen hypotheken aan voor buitenlandse woningen

Bieden ze wél een hypotheek aan voor een (vakantie)woning in het buitenland? Dan betaal je een hogere hypotheekrente omdat de bank meer risico loopt. Goed om te weten: vaak is het niet mogelijk om het volledige bedrag van de aankoop te financieren en zal er spaargeld aanwezig moeten zijn voor deze investering.   

Bij welke banken kun je wél terecht? 

Er zijn Nederlandse grootbanken die ook in andere landen gevestigd zijn, zoals ING, ABN AMRO en Rabobank. Als een dergelijke bank een filiaal heeft in het land waar je je buitenlandse woning wilt kopen, dan is de kans groter dat je hier een hypotheek kunt afsluiten. Zij weten dan immers al hoe het werkt in dat land. Daarnaast hebben deze grootbanken via hun afdeling Private Banking vaker te maken met de aankoop van een buitenlandse woning.   

Of kies voor een buitenlandse bank 

Wanneer je alleen bij een bank in het land zelf terechtkunt, raden we je aan om een hypotheekadviseur in de arm te nemen die hier ervaring heeft. Daardoor is de kans groter dat je een hypotheek krijgt die precies bij je past. Bovendien zijn er allerlei fiscale aspecten en lokale wet- en regelgeving waar je rekening mee moet houden. Deze informatie kun je het beste op locatie krijgen. 

Gebruik de overwaarde van je eigen woning 

Naast het financieren van de buitenlandse woning met een hypotheek op de aan te kopen woning, kun je uiteraard ook kijken naar het opnemen van de overwaarde op je huidige woning. Wanneer je veel overwaarde op de eigen woning hebt, kan het zeer interessant zijn om deze op te nemen voor de aankoop van een vakantiewoning in het buitenland. Je hypotheekadviseur kan je meer vertellen over deze eventuele mogelijkheid. 

Meer weten over het kopen van een woning in het buitenland? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om het financieren van een buitenlandse woning. Maak nu een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank