Ga naar inhoud

Student & hypotheek afsluiten

Een eigen huis kopen terwijl je nog studeert? Dat is mogelijk, als je voldoet aan de voorwaarden voor een hypotheek. Wij vertellen je graag meer. 

Wanneer is een hypotheek mogelijk? 

Eigenlijk gelden voor een student geen andere regels dan voor elke andere meerderjarige Nederlander die een hypotheek wil afsluiten. Je moet voldoende inkomen hebben om al je schulden te kunnen betalen, inclusief je nieuw af te sluiten hypotheekschuld. Om die reden kun je ook als student van minimaal 18 jaar dus een hypotheek afsluiten. 

Dus: kom eens langs voor hypotheekadvies van een onafhankelijk adviseur. Samen zetten we jouw inkomen en schulden op een rij. Zo kunnen we berekenen wat de mogelijkheden zijn om een eigen woning te kopen. 

Via onze rekentool kun je al een snelle berekening maken van de mogelijkheden.

Je inkomen is belangrijk 

Veel studenten hebben niet alleen studiefinanciering of een -lening, maar ook een inkomen door een bijbaan. Dit gezamenlijke inkomen wordt gebruikt om te toetsen of je een hypotheek kunt afsluiten. Het helpt dus als je bijvoorbeeld een succesvol bedrijf naast je studie bent gestart of veel verdient in de baan die je ernaast hebt. 

Ook je ouders kunnen helpen om een huis voor je te kopen. In 2023 mochten zij nog maximaal € 28.947 belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning. Vanaf 1 januari 2024 verviel de vrijstelling helemaal. Ze kunnen ook een lening verstrekken aan jou of als investering een studentenwoning kopen die ze verhuren aan jou en je medehuurders. 

Mocht belastingvrij schenken geen optie (meer) zijn, dan betaalt de ontvanger schenkbelasting over het ontvangen bedrag. Hoeveel dat is, is afhankelijk van het bedrag en de relatie die je hebt met de ontvanger. Zie hieronder de tarieven schenkbelasting 2024.

Waarde schenkingPartner en (pleeg- of stief)kinderenKleinkinderen en verder afstammelingenOverige personen
€ 0 - € 152.36810%18%30%
€ 152.368 en meer20%36%40%

Net als je schulden 

Je studieschuld (als je die hebt) is natuurlijk de bekendste van de veelvoorkomende schulden. Hoe zwaar die meetelt, is afhankelijk van het leenstelsel. Goed om te weten: een studieschuld heeft minder impact op het maximaal te lenen bedrag dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. 

Daarbij worden ook andere schulden onderzocht. Denk bijvoorbeeld aan een mobiel telefoonabonnement of private lease. Maar ook creditcards en hun kredietlimiet zijn van belang bij het bepalen van de maximale hypotheek

Meer weten over een hypotheek afsluiten als student? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank