Ga naar inhoud

Overwaarde huis opnemen

Als je een huis hebt met overwaarde, dan kan het zijn dat je die overwaarde wilt opnemen. Bijvoorbeeld omdat je dat geld nodig hebt voor een grote uitgave of omdat je een schenking wilt doen. Op deze pagina leggen we uit wat overwaarde is, hoe je de overwaarde kunt berekenen en wat je met de overwaarde zoal kunt doen.

Wat is overwaarde?

Als de marktwaarde van je huis hoger is dan de hypotheek die er op rust, dan is er sprake van overwaarde. Stel dat je woning op dit moment €400.000 waard is. Als je hypotheekschuld nog €150.000 is dan is de overwaarde op je huis €250.000.

Hoe je de marktwaarde van je woning kunt laten bepalen? Je kunt ervoor kiezen om een taxatierapport van je huis op te laten maken. Daar zijn alleen wel kosten aan verbonden. Wil je eerst een globale schatting? Kijk dan eens naar de laatste bij jou bekende WOZ-waarde van het huis.

Wat kun je met de overwaarde doen?

Is er sprake van overwaarde op je woning, dan kun je daar verschillende dingen mee doen. 

  • Je kunt de overwaarde besteden voor een nieuwe woning.
  • Gebruik de overwaarde om je huis te verbouwen of voor een verduurzaming.
  • Gebruik het voor de hypotheek van je kind. 
  • Je kunt er een camper voor kopen.
  • Los er schulden mee af.
  • Vul er je pensioen mee aan.

Overwaarde gebruiken voor nieuwe woning

Deze optie wordt het vaakst toegepast. Je gebruikt de overwaarde na de verkoop van je huis om er een nieuw huis mee te kopen. Door overwaarde in te brengen worden je nieuwe hypotheek en de hypotheeklasten lager. 

Overwaarde gebruiken voor verbouwing/verduurzaming

Je hebt ook de mogelijkheid om de overwaarde in te zetten voor een verbouwing en/of verduurzaming van je woning. Zo kun je een extra hypotheek nemen of ervoor kiezen om de hypotheek over te sluiten en de verbouwing erbij te financieren.  De geldverstrekker toetst vooraf natuurlijk wel of die nieuwe hypotheek voor jou betaalbaar is.

Overwaarde voor de hypotheek van je kind

Lukt het je kind niet om genoeg hypotheek te krijgen voor het kopen van een woning? Gebruik je overwaarde dan voor de hypotheek van je kind. Uit het bedrag van de overwaarde doe je dan een schenking aan je kind of je verstrekt een lening. Laat je wel altijd goed adviseren vooraf, want het kan bijvoorbeeld wel je eigen hypotheekmogelijkheden in de toekomst beperken.  Onthoud wel dat de rente die je betaalt over dit deel van je hypotheek niet aftrekbaar is.

Los schulden af met overwaarde 

Heb je nog ergens leningen of kredieten lopen? Bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet? Je moet voor dit soort leningen vaak behoorlijk wat rente betalen. Door de schulden af te lossen met het geld uit de overwaarde van je huis, verlaag je direct je maandelijkse lasten. Je kunt bijvoorbeeld de hypotheek verhogen, een tweede hypotheek nemen of een opeethypotheek kiezen. Ook hier geldt dat de rente die je betaalt over dit deel van de hypotheek niet aftrekbaar is. 

Overwaarde om je pensioen aan te vullen

Je kunt je overwaarde ook gebruiken als aanvulling op je pensioen. Bijvoorbeeld door je woning te verkopen en te gaan huren. Of juist een goedkoper huis te kopen. Daarnaast zijn er ook nog mogelijkheden om de overwaarde op te nemen zonder het moeten verkopen van je huis. Belangrijk hierbij is om je altijd goed te laten adviseren door een hypotheekadviseur.

Wil je nog meer weten over het benutten van je overwaarde of wil je hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank