Ga naar inhoud

Belastingvrije schenking eigen woning

Tot en met 2022 was het mogelijk om eenmalig een extra groot bedrag belastingvrij aan iemand te schenken. Deze persoon moet dit geld dan gebruiken voor de eigen woning. In 2023 is dit bedrag helaas een stuk lager en in 2024 wordt zelfs de gehele regeling afgeschaft. Nog profiteren van de voordelen? Zorg dan dat je er snel bij bent.

Belastingvrije schenking: de jubelton

In de volksmond staat de eenmalige belastingvrije schenking voor de eigen woning bekend als de jubelton. Je mag tot en met 2022 namelijk één keer €106.671 belastingvrij schenken aan iemand tussen de 18 en 40 jaar. Meestal gaat het dan om je eigen kind, maar dat is geen verplichting. In principe mag je dat geld aan iedereen schenken, zolang je maar aan de voorwaarden voldoet.

Voorwaarden belastingvrije schenking eigen woning

Er gelden uiteraard wel een paar voorwaarden om dit geld eenmalig belastingvrij aan iemand te mogen schenken. 

  • Het gaat om een eenmalige schenkingsvrijstelling.
  • De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.
  • Deed je een schenking in 2022, dan moet die uiterlijk in 2024 gebruikt zijn.

Het bedrag dat je schenkt, mag vervolgens gebruikt worden voor:

De ontvanger mag het ontvangen geld overigens niet gebruiken voor de bijkomende kosten bij de aankoop van een huis. Zoals taxatie-, notaris- en bemiddelingskosten of de boeterente bij vervroegd aflossen. Schakel ons in voor hypotheekadvies en we vertellen je er alles over.

Nieuwe regelgeving

De jubelton wordt helaas wel afgeschaft. Het doel van de afschaffing is om meer kansengelijkheid te creëren onder jonge huizenkopers. Met ingang van 2023 wordt het maximale schenkingsbedrag voor de eigen woning verlaagd van €106.671 naar €28.947. 

Ook wordt de mogelijkheid van het spreiden over meerdere jaren in 2023 afgeschaft. Een schenking in 2021 mocht over 3 jaar verdeeld worden, een schenking in 2022 over 2 jaar en in 2023 is er dus helemaal geen spreidingsmogelijkheid meer. In 2024 is de belastingvrije schenking eigen woning dan helemaal afgeschaft.

Schenkbelasting  

Mocht belastingvrij schenken geen optie (meer) zijn, dan betaalt de ontvanger schenkbelasting over het ontvangen bedrag. Hoeveel dat is, is afhankelijk van het bedrag en de relatie die je hebt met de ontvanger. Zie hieronder de tarieven schenkbelasting 2024.

Waarde schenkingPartner en (pleeg- of stief)kinderenKleinkinderen en verder afstammelingenOverige personen
€ 0 - € 152.36810%18%30%
€ 152.368 en meer20%36%40%

Meer weten?

Wil je meer weten over de belastingvrije schenking eigen woning? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank