Ga naar inhoud

Krediethypotheek

Een krediethypotheek is een vorm van een doorlopend krediet. Als extra zekerheid voor de bank wordt je woning gebruikt als onderpand. Daardoor is de rente lager dan een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Wat is een krediethypotheek?

Met een krediethypotheek kun je helemaal vrij opneembaar de beschikking krijgen over het vermogen dat in je huis vastzit. De rente wordt niet geïncasseerd van je betaalrekening maar bijgeschreven op de schuld. Zo heb je geen extra maandlasten op je oude dag. Deze vorm wordt niet meer gebruikt om de aankoop van een woning te financieren. Een krediethypotheek is sinds 2023 ook niet meer nieuw verkrijgbaar. Bestaande klanten met een krediethypotheek kunnen deze vaak wel houden maar er wordt wel beter gemonitord of deze nog bij de klant past. 

Verzilverhypotheek

Om toch de beschikking te krijgen over je overwaarde is nog wel de verzilverhypotheek of opeethypotheek verkrijgbaar. Deze lijkt op een krediethypotheek maar is minder flexibel dan een krediethypotheek. Vaak kun je in het begin een eenmalig bedrag opnemen en een vooraf vastgesteld maandbedrag laten uitkeren. Dit is na het afsluiten niet zo makkelijk meer aan te passen. Deze regels zijn bedacht om het risico te beperken dat je eerder dan gewenst je woning moet verkopen of de rest van je leven met een restschuld blijft zitten.        

Voordelen krediethypotheek

Als je kiest voor een krediethypotheek, profiteer je van verschillende voordelen:

  • Er is geen aflosverplichting.
  • Afgeloste bedragen kunnen gemakkelijk weer worden opgenomen.
  • De rente is doorgaans lager dan bij een regulier doorlopend krediet.

Nadelen krediethypotheek

Helaas levert een krediethypotheek soms ook nadelen op. Wij hebben de belangrijkste nadelen van de krediethypotheek voor je op een rijtje gezet:

  • De maximaal te verstrekken krediethypotheek is meestal 80% van de marktwaarde van de woning.
  • De rente kan vaak niet voor een langere periode vastgezet worden.
  • Je hebt geen recht over hypotheekrenteaftrek over dit deel van de lening.
  • Je kunt te maken krijgen met hoge opslagen ten opzichte van normale rentetarieven bij hypotheken.
  • De hypotheekvorm is sinds 2013 alleen nog maar beschikbaar voor mensen die al een huis en hypotheek hebben. Bovendien wordt deze hypotheekvorm sowieso nog maar weinig verstrekt.

Wil je meer weten over de krediethypotheek of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank