Ga naar inhoud

Hypotheekgever en hypotheeknemer

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de hypotheekgever is niet de geldverstrekker die jou een hypotheeklening geeft. Hoe het dan wel precies zit? Dat leggen we op deze pagina graag aan je uit. Bovendien gaan we in op het recht van hypotheek en wat een hypotheekrecht vestigen inhoudt.

Een hypotheekrecht vestigen 

Voor we verder gaan over de verschillen tussen een hypotheekgever en een hypotheeknemer, is het belangrijk om eerst wat meer te vertellen over een hypotheekrecht vestigen en het recht van hypotheek. Ga je geld lenen voor de aankoop of verbouwing van een huis? Dan wil de geldverstrekker op dit huis een hypotheekrecht vestigen. 

Dit hypotheekrecht houdt in dat de bank het recht krijgt om je woning op te eisen en te verkopen als je niet aan je betalingsverplichtingen voldoet. Voor het vastleggen van een recht van hypotheek is een notariële akte nodig. Dat is in dit geval dan een hypotheekakte.

Wie is de hypotheekgever?

We stipten het al eerder aan: de hypotheekgever is niet degene die de hypotheek aan je ‘geeft’. De hypotheekgever is juist de partij die zekerheid geeft op het onroerend goed. Jij dus. Je leent geld bij de hypotheekverstrekker en je geeft het huis of ander onroerend goed als onderpand voor de lening.

Meestal is de hypotheekgever ook de geldnemer. Maar soms wordt een hypotheek gevestigd als zekerheid voor de schulden van een ander. Zo kunnen ouders op hun eigen woning een hypotheek laten vestigen ten behoeve van de schulden van hun kind. Handig voor als hun kind starter is en zelf moeite heeft met het rondkrijgen van de hypotheek.

Zolang het goed gaat, merken de ouders niets van deze regeling. Hun kind betaalt netjes de maandlasten en de schuld neemt langzaam maar zeker af. Na een tijdje kan hun kind dan de hypotheek oversluiten naar een persoonlijke schuld. Houd er rekening mee dat de ouders hierdoor zelf wel beperkt worden in het verhogen van hun hypotheek.

Maar wie is dan de hypotheeknemer?

De hypotheeknemer is degene die het geld aan je verstrekt om een huis te kopen. Deze geldverstrekker neemt je huis als onderpand voor het geval je niet meer kunt voldoen aan je betalingsverplichtingen. De hypotheeknemer wordt ook wel de hypotheekhouder genoemd.

Wil je meer weten over de verschillen tussen de hypotheekgever en hypotheeknemer? Of wil je door middel van hypotheekadvies laten berekenen wat jouw maximale hypotheek is? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank