Ga naar inhoud

Hoe weet je of jouw huis op eigen grond staat?

Het kan zijn dat je een huis koopt en dat je nieuwe woning niet op ‘eigen grond’ staat. Je pacht dan de grond onder het huis. Maar wat betekent pachten van grond eigenlijk? Daarover vertellen we je graag meer. 

Wat betekent erfpacht? 

Erfpacht betekent dat iemand het recht heeft om een stuk grond te houden of te gebruiken dat eigendom is van een ander. De erfpachter betaalt hiervoor een bedrag aan de eigenaar van de grond, de zogeheten erfpachtcanon. Dit zijn verschillende bedragen, vaak op jaarbasis.  

Voordat je een huis of appartement koopt moet er altijd kenbaar gemaakt worden of dit op eigen grond staat. Mocht je hierover twijfelen, dan kan je het altijd opzoeken in het Kadaster via deze link. Misschien kan je hierdoor nog onderhandelen over de prijs van het huis. Dit komt vaak voor als de grond erfpacht is, maar dit niet vermeld wordt bij verkoop. Huizen waar je de grond bij koopt, zijn vaak duurder.   

De erfgrens 

Naast erfpacht bestaat er ook een erfgrens. Een erfgrens is een grens tussen verschillende percelen (stukken land), waar aangegeven wordt of dat van jou is of van de buren. Bij de notaris krijg je altijd een eigendomsakte. Hierop staat beschreven of de grond eigendom is én wat de grenzen zijn van jouw grond.  

Verjaren of afkopen erfpacht 

Wat je moet betalen aan de erfpachter staat vaak voor een aantal jaar vast. In de meeste gevallen is dit 5 of 10 jaar. Hierna moet dit herzien worden en moet je daarvan altijd op de hoogte gesteld worden. Het kan zo zijn dat de erfpachter jou een aanbieding doet. Dan kan je het stuk grond kan afkopen.

De erfpacht kan ook verjaren. Dit houdt in dat er geen nieuwe afspraken gemaakt worden en dat jij aanspraak kan maken op de grond. Mocht dit gebeuren, is het handig om een jurist in te schakelen. Juridische hulp nodig? Kies dan Rechtshulp on Demand.

Verjaring van de erfgrens 

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar soms kan de erfgrens ook verjaren. Dat betekent dat een stuk grond na een bepaalde datum bij jou hoort, of dat jij een stuk grond in moet leveren. Nadat een schutting bijvoorbeeld 20 jaar of langer op jouw stuk land staat, kan deze eigendom worden van de buren. Dit moet wel aangetoond worden met bewijsstukken zoals foto’s. Ook moet er in die 20 jaar geen bezwaar van gebruik gemaakt zijn.  

Zorg ervoor dat je erfgrens en pacht bij aankoop van het huis nakijkt. Dit kan een hoop spanning voorkomen en zo weet jij goed waar je aan toe bent. 

Meer weten?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We vertellen je via hypotheekadvies snel wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.