Ga naar inhoud

Hoofdsom van een hypotheek

Als je een hypotheek hebt, dan betekent dat dat je een geldbedrag hebt geleend bij een geldverstrekker voor de aankoop van je huis. Bij het afsluiten van de lening ben je als het goed is ook de term hoofdsom tegengekomen. Hier leggen we uit wat de hoofdsom van een hypotheek precies inhoudt. 

Hoofdsom hypotheek: wat is dat?

De hoofdsom van een hypotheek is het bedrag waarvoor je oorspronkelijk een hypotheek afsluit. Anders gezegd: het gaat dus om het totale hypotheekbedrag dat je leent. Door maandelijks af te lossen op je hypotheek, daalt je hypotheekschuld. Maar dus niet de hoofdsom. Die blijft altijd gelijk.
Er zijn overigens ook situaties waarbij de schuld wel gelijk blijft aan de hoofdsom. Dat is het geval bij een aflossingsvrije hypotheek, een spaarhypotheek, een bankspaarhypotheek en een beleggingshypotheek. Dit zijn namelijk hypotheekvormen waarbij de schuld tussentijds niet wordt afgelost.

Waar staat de hoofdsom vermeld?

Wil je weten wat de hoofdsom van je huidige hypotheek is? Pak dan de oorspronkelijke hypotheekakte erbij. Daar staat het bedrag namelijk in vermeld. Je kunt het bedrag waarschijnlijk ook terugvinden in de online omgeving van je hypotheek. Of op de afschriften en jaaropgaves van je hypotheekverstrekker.

Tussentijds aflossen: vast percentage van de hoofdsom

Wil je tussentijds extra aflossen op je hypotheek? Je mag niet zomaar elk bedrag dat je wilt op je hypotheek aflossen. Vaak geldt er voor elk jaar een maximaal percentage van de hoofdsom van de hypotheek dat je boetevrij mag aflossen. Bijvoorbeeld 10% van de hoofdsom. Bij een hypotheek van €200.000 mag je dan elk jaar maar maximaal €20.000 extra aflossen zonder een boete te krijgen.

Wil je meer weten over de hoofdsom van je hypotheek of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank