Ga naar inhoud

Hypotheek aanvragen: stappenplan

Ga je een huis kopen en heb je niet genoeg eigen geld om de woning van te betalen? Dan ontkom je er niet aan om een hypotheek aan te vragen. Daarbij leen je een geldbedrag van een hypotheekverstrekker met je woning als onderpand. Maar hoe gaat een hypotheek aanvragen nu precies in zijn werk? Ons handige stappenplan vertelt je er meer over.

Stap 1: Oriënteren op woningen en hypotheken

Voor het kopen van een huis ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Daarom is het belangrijk dat je vooraf goed je eisen en wensen voor een nieuwe woning op een rijtje zet. En je vervolgens gaat oriënteren op de mogelijkheden in de buurten waar je zou willen wonen.
Tegelijkertijd is het slim om je maximale hypoheek te berekenen of te laten berekenen. Zo weet je binnen welke prijscategorie je op zoek kunt gaan naar een woning. Of nog beter: maak een afspraak voor een oriënterend hypotheekgesprek over je eigen specifieke situatie in één van onze Univé-winkels. 

Stap 2: Huizen bezichtigen

Weet je wat je budget is en wat voor soort huis je het liefste koopt? Dan wordt het tijd om de huizen van je voorkeur te gaan bezichtigen. Door gebruik te maken van een huizensite als Funda.nl kun je precies je wensen en voorkeuren instellen. Uit deze selectie bepaal je dan welke huizen je wilt gaan bekijken. 

Vier ogen zien altijd meer dan twee, dus het is slim om iemand mee te nemen naar de bezichtigingen. Dat kan je partner zijn, je ouders of een goede vriend of vriendin. Je kunt er ook voor kiezen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Zij hebben namelijk veel kennis en ervaring en kennen de huidige situatie op de huizenmarkt veel beter dan jijzelf.

Door het bezichtigen van huizen, ontdek je waarschijnlijk nog beter waar je voorkeuren liggen. Zo kun je nog gerichter de juiste woningen selecteren om een eventuele volgende keer te gaan bekijken. 

Stap 3: Bod doen

Het perfecte huis gevonden? Dan wordt het tijd om een bod te doen. Zorg dat er nog onderhandelingsruimte overblijft door niet meteen te bieden hoeveel je maximaal wilt betalen. Als je voor het eerst een huis koopt, kan dit bieden en onderhandelen behoorlijk lastig en spannend zijn. Door met een aankoopmakelaar in zee te gaan, hoef je de onderhandelingen niet zelf te voeren.

Stap 4: Hypotheekofferte aanvragen

Heeft de verkoper je bod geaccepteerd? Dan stelt de verkoopmakelaar een koopcontract op. Je hebt na het tekenen van dit contract nog drie dagen bedenktijd. Zijn die voorbij, dan wordt het tijd om een definitieve hypotheekaanvraag te doen. Maak een afspraak met je hypotheekadviseur van Univé en lever de benodigde documenten aan. De adviseur bespreekt je wensen, analyseert de situatie en stelt een advies op. Dit wordt met je besproken en de adviseur vraagt de gewenste offerte aan.  

Stap 5: Offerte tekenen en naar de notaris

Is je hypotheekaanvraag goedgekeurd? Dan kun je de hypotheekofferte ondertekenen. Nu is het alleen nog een kwestie van wachten tot de datum van het passeren van de hypotheek bij de notaris en de uiteindelijke sleuteloverdracht.

Wil je meer weten over het aanvragen van een hypotheek of wil je direct al hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank