Ga naar inhoud

Hoe werkt de boeterente van de hypotheek?

Wil je je hypotheek eerder (deels) aflossen dan afgesproken? Dan kan het zijn dat je boeterente moet betalen. Wij vertellen je er graag meer over. Maak gebruik van ons hypotheekadvies of lees hieronder verder. 

Wat is boeterente? 

Zoals je weet, is je hypotheek een lening. De geldverstrekker leent dit geld aan je uit tegen bepaalde voorwaarden, waaronder een afgesproken looptijd en rentepercentage. Op basis van die twee factoren kan de bank berekenen wat de hypotheek aan inkomsten oplevert, namelijk je maandelijkse rentelasten x 12 x de resterende looptijd van de rentevaste periode. 

Als je eerder aflost dan afgesproken, verandert de hoofdsom van de hypotheek. Doordat het openstaande bedrag kleiner wordt, betaal je ook minder rente aan de geldverstrekker. Dat kost de bank dus een deel van de inkomsten. Ter compensatie daarvoor moet je boeterente betalen. Tenzij je binnen de afgesproken voorwaarden blijft van eerder aflossen. In dat geval dalen je maandlasten zonder dat je een boete hoeft te betalen aan de bank. 

Aflossen zonder boeterente kan ook 

Hoeveel je jaarlijks zonder extra kosten mag aflossen, staat vermeld in je hypotheekvoorwaarden. Meestal is dat 10% tot 15% per jaar. In kleine stappen kun je op deze manier je hypotheek aflossen zonder dat je boeterente hoeft te betalen.  

Ook wanneer je rentevaste periode afloopt, mag je boetevrij aflossen. Op deze manier kun je flink besparen op je maandelijkse hypotheeklasten.  

Tot slot hoef je ook geen boeterente te betalen wanneer de hypotheekrente op je lening(deel) lager is dan de actuele hypotheekrente. De bank kan immers tegen een hogere rente het geld dat je aflost weer uitlenen, wat meer oplevert dan met jouw rentelast. 

Rekenvoorbeeld boeterente 

De boeterente die je moet betalen wordt berekend door te kijken naar het hypotheekbedrag min het bedrag dat je boetevrij mag aflossen. Het overblijvende aflossingsbedrag vermenigvuldig je met het boetepercentage. Dat percentage is het verschil tussen je afgesproken hypotheekrente en de actuele hypotheekrente. 

Een voorbeeld van het berekenen van boeterente: 

  • Je aflossingsvrije hypotheek van € 250.000 heeft een rente van 4,5%, die 10 jaar vast staat. 

  • Na 7 jaar wil je € 30.000 aflossen op de lening en de actuele rente is 2,5%. De resterende looptijd van de rentevaste periode is dan 3 jaar. 

  • Jaarlijks mag je 10% van de hoofdsom boetevrij aflossen, wat je nog nooit hebt gedaan. 

  • Je bent dan boeterente verschuldigd over de resterende € 5.000 van (4,5%-2,5%=) 2% per jaar. 

  • Dit komt uit op 2% van € 5.000 x 3 jaar = € 300. 

De exacte berekening verschilt per geldverstrekker, maar zo krijg je een indicatie van wat je ongeveer betaalt aan boeterente en hoe dit berekend wordt. 

Meer weten over boeterente? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als u vervroegd wilt aflossen op je hypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank