Ga naar inhoud

Aflossingsvrije hypotheek check

Heb je in het verleden een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan kan het best zijn dat je inmiddels toch liever een andere hypotheekvorm zou willen hebben. Soms zijn er mogelijkheden om je aflossingsvrije hypotheek alsnog (deels) te gaan aflossen. Hier vertellen we je meer over de mogelijkheden.

Check eerst wat je nu hebt

Weet je zelf precies wat voor hypotheek je hebt? Of heb je je hypotheek ooit afgesloten en er vervolgens nooit meer naar omgekeken? Het is altijd verstandig om eerst goed na te gaan wat voor hypotheek je op dit moment hebt, wat de looptijd is en hoelang de rente bijvoorbeeld nog vaststaat. Op je jaarlijkse overzicht dat je van de hypotheekgever ontvangt, staat dit allemaal precies aangegeven.

Past de hypotheek nog bij je huidige situatie?

Als je je hypotheek in kaart hebt gebracht, is de volgende vraag of je nog tevreden bent met je destijds gemaakte keuzes. Een aflossingsvrije hypotheek was destijds misschien een prima optie met het oog op de maandlasten. Maar het is heel goed mogelijk dat je nu toch liever maandelijks ook al wilt aflossen op je hypotheek.

Er kan best iets veranderd zijn aan je persoonlijke situatie. Een betere baan met meer inkomen, de geboorte van een kind, een lager pensioeninkomen…  het zijn allemaal veranderingen die ertoe kunnen leiden dat je je hypotheek wel wilt gaan aflossen of een andere hypotheekvorm wilt.  

Het kan dan slim zijn om te laten uitzoeken wat je mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld door de hypotheek over te sluiten en te kiezen voor een andere aflosvorm. Laat in zo’n geval je huidige en zeker ook je toekomstige financiële situatie eens doorlichten door een hypotheekadviseur van Univé. En kom er via dit hypotheekadvies achter of dit in jouw situatie verstandig en mogelijk is.

Tussentijds aflossen

Lukt het niet om de hypotheek over te sluiten of aan te passen door wat voor omstandigheden dan ook? Je kunt er ook voor kiezen om tussentijds extra op je aflossingsvrije hypotheek af te lossen. De meeste aflossingsvrije hypotheken bieden namelijk de mogelijkheid om jaarlijks minimaal 10% van de hypotheekschuld boetevrij af te lossen.  Zo verlaag je direct je maandlasten en blijf je aan het eind van de looptijd met een kleinere restschuld zitten.

Steeds vaker mag je tot 100% uit eigen middelen boetevrij aflossen. En als de marktrente hoger is dan je hypotheekrente, is er meestal helemaal geen sprake van een boete.

Einde looptijd

Loopt je huidige hypotheek bijna af en zit je tegen het einde van de looptijd aan? Dan is dat een goed moment om de hypotheek aan te passen. Je moet dan vaak toch al een nieuwe hypotheek afsluiten. Daarbij wordt je situatie opnieuw bekeken en kies je de hypotheekvormen en voorwaarden die voor jou het meest geschikt zijn.

Meer weten over de  mogelijkheden van het aanpassen van je aflossingsvrije hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van het eerste oriënterende gesprek neemt Univé voor haar rekening.