Ga naar inhoud

Hypotheekcontract verlengen

Normaal gesproken eindigt een hypotheek na een periode van dertig jaar. Zeker als het een hypotheek betreft waarbij je na die dertig jaar het complete bedrag hebt afgelost. Bij een aflossingsvrije hypotheek krijg je na die dertig jaar te maken met een restschuld. Je hebt dan de mogelijkheid bij sommige geldverstrekkers om het hypotheekcontract te verlengen. Hoe dat precies werkt, leggen we graag aan je uit.

Aflossingsvrije hypotheek en restschuld

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen maar rente. Aan het eind van de looptijd moet je de restschuld dan in één keer betalen. Bijvoorbeeld met behulp van je eigen (spaar)geld of met de opbrengst van de verkoop van je huis. Je kunt soms ook de hypotheek al eerder verlengen.

Tussentijds verlengen

Het kan voordelig zijn om je hypotheek niet pas aan het einde van de looptijd te verlengen, maar bijvoorbeeld al 5 of 10 jaar ervoor. Zo’n tussentijdse verlenging kun je op elk willekeurig moment aanvragen. Op basis van je inkomen en de woningwaarde wordt gekeken of het mogelijk is om de looptijd van de hypotheek te verlengen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Verlengen of oversluiten?

Je behaalt de laagste rente op je hypotheeklening door je bestaande hypotheek over te sluiten. Bij het oversluiten van je hypotheek breek je het bestaande contract open en stap je vroegtijdig over naar een andere hypotheek. Bij het verlengen van je hypotheek wacht je geduldig tot deze afloopt en verleng je hem tegen betere voorwaarden bij dezelfde hypotheekaanbieder. Bedenk wel dat je bij het oversluiten van je hypotheek een boete moet betalen.

Oversluiten geniet dus meestal de voorkeur. Maar wat doe je als de kosten voor het oversluiten naar een nieuw hypotheekcontract hoger zijn dan de besparingen die het oversluiten naar een lagere rente je oplevert? Dan heb je drie opties:

  • De rentevaste periode uitzitten voordat je oversluit
  • De bestaande hypotheek verlengen tegen gunstige voorwaarden
  • De rente middelen bij de huidige hypotheekaanbieder  

Wil je meer weten over hoe het zit als je je hypotheekcontract wilt verlengen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.