Ga naar inhoud

Wat moet u in uw auto hebben?

In veel landen in Europa, zoals in België, gelden bepaalde regels als het gaat om de verplichte uitrusting in de auto. Deze regels zijn echter overal net even weer anders. In Nederland geldt er op een enkele uitzondering na geen verplichting als het gaat om wat u bij u moet hebben in de auto. Maar veel mensen vragen zich toch af: wat moet je in de auto hebben? Univé geeft advies over welke voorwerpen handig en vaak belangrijk zijn om in uw auto te hebben. 

Wat ben je verplicht in de auto te hebben? 

Naast het rijbewijs en het kentekenbewijs gelden er in Nederland geen wettelijke verplichtingen als het gaat om de uitrusting in uw auto. Toch zijn er bepaalde situaties in en om het verkeer waarbij het handig is om bepaalde voorwerpen bij u te hebben. Bijvoorbeeld voor de veiligheid van u of andere weggebruikers. Deze voorwerpen hebben we op een rijtje gezet.

Wanneer u onverhoopt uw auto tot stilstand moet brengen aan de rand van de weg of zelfs op de weg, moet u achterliggend verkeer alarmeren. Dit kan met de gevarendriehoek. Dit is handig wanneer u pech op de weg heeft door bijvoorbeeld een lekke autoband die moet worden vervangen, of als u terechtkomt in een auto-ongeval.

U kunt een veiligheidshesje gebruiken om zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers en om te waarschuwen. Ze hebben een felle kleur en reflecterend materiaal. Wanneer u uw auto tot stilstand heeft moeten brengen of in geval van autopech is het handig om voor iedere inzittende een veiligheidshesje binnen handbereik te hebben. Deze kunnen dan worden aangetrokken voordat iedereen de auto verlaat.

U kunt in het geval van gevaarlijke situaties een brandblusser in uw auto gebruiken om vuur te doven wanneer een auto in brand staat en er een inzittende klem zit. Brandblussers in de auto hebben geregeld levens kunnen redden in dit soort situaties.

De lifehammer is een hamer met twee scherpe punten waarmee u uzelf of inzittenden uit benarde situaties kunt redden, zoals wanneer uw auto in het water belandt. U heeft bij voorkeur niet één, maar meerdere veiligheidshamers tot uw beschikking in de auto, binnen handbereik van iedere inzittende.

Een EHBO-doos in uw auto kan uitkomst bieden wanneer één van de inzittenden in uw auto tijdens een rit een ongelukje oploopt. Er kan tijdens zo’n rit namelijk, ook tijdens bijvoorbeeld pauzes best eens iets onverwachts gebeuren waarbij niet direct eerste hulp nodig is

Wat moet je in de auto hebben: naar het buitenland

In andere landen in Europa gelden wél verplichtingen rondom de verplichte uitrusting auto. Deze wetgeving verschilt per land. Ga goed voorbereid op vakantie met de auto naar het buitenland en check altijd de wetgeving per land waar u doorheen reist. Naast het bovengenoemde rijtje zijn er bepaalde landen in Europa waarin er nog extra voorwerpen in uw auto dienen te liggen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een set reservelampjes: deze kunnen uitkomst bieden wanneer één van uw lampen stuk gaat. Zo gaat u nooit zonder licht de weg op. 

  • Geldige vignets of milieustickers: Niet overal in Europa mag u zonder geldig vignet of milieusticker rijden. Lees bijvoorbeeld over de milieusticker in Duitsland

  • Reservebril: wanneer u brildrager bent is het in sommige landen verplicht om een reservebril bij u te hebben voor wanneer uw bril stuk gaat of bijvoorbeeld kwijtraakt. 

  • Alcoholtest: deze is alleen in Frankrijk verplicht om in uw auto te hebben. 

  • Reservewiel: wanneer uw band lek is,  kunt u uw band zelf vervangen met een extra reservewiel.

Niet verplicht in de auto, wél handig

U kunt zich voorstellen dat het altijd handig kan zijn om musthaves zoals extra eten en drinken bij u te hebben. Ook kan het nuttig zijn om startkabels bij u te hebben die kunnen helpen wanneer uw auto niet meer wil starten. 

Verplicht in de auto, én handig

Wanneer u in uw auto rijdt bent u dus verplicht om uw kentekenbewijs en rijbewijs bij u te hebben. Daarnaast bent u verplicht verzekerd te zijn met minimaal een WA-autoverzekering. Bij Univé kunt u verder kiezen voor de WA+ en de All Risk autoverzekering. Kies ook voor één van de aanvullende dekkingen zoals bijvoorbeeld pechhulp: daarmee helpt Univé u zo weer op weg. 

Wilt u weten welke autoverzekering bij u past?


Doe de autocheck