Ga naar inhoud

Hoeveel pk heeft mijn auto?

Misschien heb je het wel eens gehoord: een auto met veel pk. Pk, ook wel paardenkracht, zegt iets over het vermogen en snelheid van een auto. Vaak vind je de pk van jouw auto op de achterkant van je kentekenbewijs. Als het goed is staat daar het vermogen in kilowatt (kW) vermeld. Dat kun je omrekenen naar pk. Hierbij geldt: 1 kW is ongeveer 1,362 pk. Lees meer over wat pk inhoudt en waarom het belangrijk is.

Wat betekent pk?

De letters pk staan voor paardenkracht. De Engelsman James Watt is de bedenker van deze naam. Het wordt tot op de dag van vandaag nog altijd gebruikt om het vermogen van een auto aan te geven. Hoe meer pk een auto heeft, hoe sneller de auto is.

Toch zegt pk niet alles. Ook het gewicht van de auto, de vorm (aerodynamica) en de versnellingsbak (transmissie) bepalen hoe snel een auto is.

Geen kracht, maar vermogen

De term paardenkracht is een beetje verwarrend. Dat komt omdat pk geen kracht uitdrukt, maar vermogen. Mensen dachten vroeger dat 1 pk gelijk stond aan de kracht van 12 paarden, maar dat is niet juist.

Hoeveel is 1 pk?

1 pk staat gelijk aan 0,734 kilowatt (kW). Andersom geldt: 1 kilowatt is ongeveer 1,36 pk.

Wat zegt pk over een auto?

Het aantal pk geeft aan hoeveel vermogen je auto heeft. Een kleine stadsauto heeft bijvoorbeeld vaak rond de 75 pk. Een grotere gezinsauto zit meestal rond de 150 pk.

Toch hoeft een gezinsauto met 150 pk niet twee keer zo snel te zijn. Zo’n auto is namelijk ook zwaarder dan een stadsauto. Gewicht speelt dus ook een rol.

Waar zie je hoeveel pk je auto heeft?

Wil je weten hoeveel pk je auto heeft? Je vindt het aantal pk niet direct op je kentekenbewijs. Op je kentekenbewijs vind je wel het vermogen in kilowatt (kW). Dit kun je vervolgens omrekenen naar pk.

Pk heeft ook invloed op andere zaken

Het aantal pk van je auto speelt ook een rol bij:

Een auto met veel vermogen trekt sneller op en rijdt makkelijker harder. Dat vergroot het risico op schade. Zeker bij een beginnende bestuurder. Daarom kan het aantal pk invloed hebben op de premie voor autoverzekering. 

Meer weten over verkeersregels?