Ga naar inhoud

Verplicht in de auto in België

Ben je van plan met jouw auto door België te rijden? Het is goed om te weten dat er een aantal voorwerpen zijn die je dan verplicht in jouw auto moet hebben. Deze regels zijn in ieder Europees land weer anders. Met deze checklist kun je met een gerust hart de grens over naar België.

Waarom zijn bepaalde spullen verplicht in de auto in België?

Voordat je in België mag rijden, moet je controleren of je een aantal verplichte voorwerpen in de auto hebt liggen. Als je aangehouden wordt, moet je kunnen laten zien dat je deze hebt. Heb je ze niet, dan krijg je een boete. Maar boven alles zijn deze voorwerpen verplicht in de auto om ervoor te zorgen dat je veilig de weg op kunt in België.

Wat je nodig hebt in de auto in België

Deze voorwerpen moet je bij je hebben als je in België rijdt:

Je moet minimaal één gevarendriehoek meenemen in de auto. Deze gebruik je bijvoorbeeld wanneer je stilstaat op de snelweg en een gevaar bent voor andere bestuurders. Deze plaats je op de plek waar het verkeer vandaan komt. Meestal is dit achter de auto. Op de snelweg zet je deze op minimaal 100 meter van jouw auto. Binnen de bebouwde kom plaats je de driehoek op zo’n 30 meter afstand van de auto.

Twee gevarendriehoeken meenemen wordt wel aangeraden. Zo kun je voor én achter jouw auto een gevarendriehoek neerzetten wanneer je pech hebt.

Als je met pech langs de weg komt te staan en uit moet stappen, moet je een reflecterend veiligheidshesje aantrekken. Op deze manier kan het verkeer dat voorbij komt jou duidelijk zien, zeker als je in het donker stilstaat.

Het is verplicht om zo’n hesje in de auto te hebben voor de bestuurder. Het wordt wel aangeraden om een hesje in de auto te hebben voor alle passagiers. Als zij ook moeten uitstappen, kunnen ze dit veilig en zichtbaar doen.

Wat zijn handige extra’s om mee te nemen?

Auto’s met een Belgisch kenteken moeten nog meer voorwerpen verplicht in hun auto hebben. Als je met een Nederlandse auto door België rijdt, heb je onderstaande voorwerpen niet per se nodig. Toch is het handig om ook deze dingen mee te nemen als je in België gaat rijden. 

Een goedgekeurde brandblusser in de auto meenemen is nooit een verkeerd idee. Deze moet in de buurt liggen van de bestuurder van de auto. Zo grijp je snel in als er brand ontstaat en kun je erger voorkomen.

Op de brandblusser staat een houdbaarheidsdatum. Deze mag nog niet voorbij zijn als je in België gaat rijden. Als je brandblusser wel over datum is, kun je alsnog een boete krijgen.

Met een verbanddoos in de auto ben je goed voorbereid op noodgevallen. Hiermee kun je eerste hulp verlenen of krijgen voordat de hulpdiensten er zijn. Bijvoorbeeld als je een ongeval hebt gehad.

Als je een auto huurt in België

Als je een auto huurt in België, ga je rijden met een Belgisch kenteken. In dat geval zijn alle vier bovenstaande voorwerpen verplicht in de auto. Deze liggen niet altijd standaard in de gehuurde auto. Controleer dus goed wat er in jouw huurauto ligt. Zo weet je wat je nog moet meenemen of kopen om veilig de weg op te mogen in België.

Wat zijn de verkeersregels in België?

Veel verkeersregels in België zijn hetzelfde in Nederland, maar er zijn ook verschillen. Daarom is het verstandig om de verkeersregels voor België goed door te nemen voor je op pad gaat. Daarmee voorkom je boetes én rijd je veilig.

Goed verzekerd op reis

Zowel in Nederland als het buitenland ben je verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Check van tevoren wat jouw autoverzekering dekt in het buitenland. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Kies bijvoorbeeld ook voor aanvullende dekkingen, zoals pechhulp in het buitenland. Zo helpen we je ook in het buitenland weer snel de weg op. Vergeet daarnaast niet om een goede reisverzekering af te sluiten.

Bekijk onze reisverzekeringen