Ga naar inhoud

Met de auto naar België

Veel Nederlanders reizen regelmatig naar België voor bijvoorbeeld werk, familiebezoek of vakanties. De verkeersregels bij onze zuiderburen lijken veel op de regels in Nederland, maar er zijn een aantal verschillen. Wanneer je de weg op gaat in het buitenland doe je er altijd goed aan om de verkeersregels te checken. Met deze handige lijst ga je goed voorbereid de weg op. 

Verkeersregels in België 

Veel verkeersregels zijn hetzelfde voor verschillende landen. Maar vaak zijn er toch een aantal verschillen. Dit geldt ook voor België. Voorkom boetes en bereid je goed voor op je reis. Univé heeft de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet: 

Een boete voor het gebruiken van je telefoon in de auto in Nederland kost je maar liefst € 380,-. In België doen ze daar nog een schepje bovenop. Zo is ook het gebruik van je telefoon verboden als je stilstaat met de auto. Je mag dus ook in de file of bij rood licht geen mobiele telefoon vasthouden. Handsfree bellen mag wel, maar wanneer je duidelijk afgeleid bent, riskeer je alsnog een boete. Als je je telefoon gebruikt als navigatie, mag je deze niet bedienen. 

Motorrijders mogen tijdens een file gebruikmaken van de vluchtstrook. Alleen wanneer er hulpdiensten gebruik moeten maken van de vluchtstrook, moeten zij deze direct verlaten. 

Buiten de bebouwde kom geldt in Vlaanderen en Brussel een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven. In Wallonië geldt buiten de bebouwde kom een hogere maximumsnelheid, namelijk 90 kilometer per uur. Ook hiervoor geldt: tenzij anders aangegeven.  

Spijkerbanden zijn speciale winterbanden met extra grip op gladde wegen dankzij de bevestigde spikes. Ze zijn toegestaan van 1 november tot en met 31 maart voor voertuigen met een maximummassa van 3500 kg. Het gebruik van sneeuwkettingen of spike-spiders mag alleen als de wegen zijn bedekt met sneeuw of ijs. 

Op de autosnelwegen in België geldt er een minimumsnelheid van 70 kilometer per uur.  

Milieusticker voor de auto in België 

België heeft milieuzones, ook wel lage-emissiezones (LEZ) genoemd. Om in deze zones te mogen rijden mag je voertuig niet teveel schadelijke stoffen uitstoten. Brussel, Vlaanderen en Wallonië hebben alledrie een eigen beleid als het gaat om de uitstoot in milieuzones. Eén ding komt in alle gebieden overeen: je hoeft geen milieusticker of -vignet te gebruiken. Wel heeft België, anders dan Nederland, tolwegen. Je moet dan betalen om een bepaalde weg te gebruiken met je auto.  

Verplicht in de auto in België 

In België zijn een aantal voorwerpen verplicht om mee te nemen in de auto. Zorg ervoor dat je een gevarendriehoek en veiligheidsvest in de auto hebt liggen. Een brandblusser is niet verplicht voor auto’s met een Nederlands kenteken, maar toch raden we je aan om er een mee te nemen. Je voorkomt zo een discussie met de lokale politie. Bekijk voor de volledige lijst voorwerpen onze pagina: ‘Verplicht in de auto in België’. 

Lees ook: Verplicht in de auto in Nederland en Tanken & laden in België’

Meer tips voor uw reis in België? 

Bij Univé helpen we je graag om je reis zo prettig mogelijk te laten verlopen. We hebben daarom meer handige tips en informatie, zodat je goed voorbereid op weg kunt. Lees ook eens ‘Goed voorbereid naar België’ of ‘Reisverzekering voor vakantie in België’ of 'Zorg in België'.