Ga naar inhoud

Milieuzones België

Ga je binnenkort naar België, of rijd je door België naar een ander land? Dan kun je te maken krijgen met milieuzones. Dit zijn gebieden waar strenge regels gelden voor het rijden met vervuilende auto's. Deze zones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit en de volksgezondheid te verbeteren. België heeft verschillende steden met milieuzones.

Hier liggen de milieuzones in België

Een milieuzone wordt ook wel een lage-emissiezone genoemd. België heeft op dit moment drie milieuzones in Brussel, Antwerpen en Gent. Heb je een auto met een Belgisch of Nederlands kenteken? Dan hoef je deze niet vooraf te registreren.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (19 gemeenten) valt onder de lage-emissiezone. De Ring (R0) en enkele toegangswegen tot de Ring of tot de transitparkings vallen hier niet onder.

Auto's op diesel die niet voldoen aan de Euronorm 5 worden hier niet toegelaten. Dit geldt ook voor auto's op benzine, aardgas of lpg die niet voldoen aan Euro 2. Vanaf 2025 zullen ook auto's op diesel met Euro 5 en auto's op benzine, aardgas en lpg met Euro 2 worden geweerd.

De hele binnenstad van Antwerpen en de Linkeroever zijn milieuzones. Dit betekent dat de meest vervuilende auto's dit deel van de stad niet meer in mogen. Deze maatregel geldt voor dieselauto's die niet voldoen aan de Euro 5-emissienorm en auto's op benzine, aardgas of lpg die niet voldoen aan Euro 2.

Binnen de stadsring (R40) van Gent geldt een lage-emissiezone. Op lez.stad.gent/controleertoegang kun je controleren of jouw auto toegang heeft tot de binnenstad van Gent.

Milieusticker voor België

Je hoeft geen milieusticker voor België te kopen. Wel is het belangrijk om van tevoren goed te controleren of jouw auto in de milieuzones mag rijden.

Mag mijn auto de milieuzones van België inrijden?

Of je de milieuzones van België in mag rijden, hangt af van de emissieklasse van jouw auto. Hoe hoger het cijfer (1-6), hoe minder vervuilend het auto is. De emissieklasse van jouw auto kun je opvragen via het kentekenregister van de RDW.

Rijd je in een milieuzone met een auto dat niet is toegelaten? Dan riskeer je een boete van € 350.

Wat als mijn auto niet wordt toegelaten?

Wil je Antwerpen, Brussel of Gent bezoeken, maar voldoet jouw auto niet aan de eisen? Je kunt acht keer per jaar per kenteken een dagpas aanvragen. Een dagpas kost € 35 en is alleen geldig voor één specifieke stad. Ook kun je in bepaalde gevallen een vrijstelling aanvragen.

Heb je geen auto nodig in de milieuzone? Parkeer dan buiten de zone en reis verder met het openbaar vervoer.

Met de auto naar België?

Ga je op vakantie naar België of rijd je er doorheen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Controleer van tevoren je reisverzekering en autoverzekering en sluit Pechhulp Buitenland af. Met deze aanvullende verzekering ben je altijd verzekerd van Pechhulp in België en hulp bij een ongeval of diefstal van jouw auto of aanhanger in het buitenland. Zo ga je zorgeloos op reis naar België.

Meer over Pechhulp Buitenland