Ga naar inhoud

Het chassisnummer van een auto checken

Elke auto heeft een chassisnummer, ook wel voertuigidentificatienummer (VIN) genoemd. Met dit nummer kun je de geschiedenis van een tweedehands auto natrekken. Dit is verstandig om te doen voordat je de auto koopt. Zo kun je bijvoorbeeld controleren of de auto niet gestolen is. 

Wat is een voertuigidentificatienummer? 

Het voertuigidentificatienummer is een uniek nummer dat elke auto krijgt bij de productie. Het wordt ook wel de vingerafdruk van een auto genoemd: het geeft je auto een unieke identiteit. Wanneer je het nummer weet, kun je hiermee informatie als het schadeverleden van een auto opzoeken. 

Waar vind ik het voertuigidentificatienummer? 

Het chassisnummer van de auto is terug te vinden in de papieren van de auto. Denk daarbij aan het kentekenbewijs of het onderhoudsboekje. Ook in de auto zelf kun je het chassisnummer terugvinden. Het nummer zit bij elke auto in het frame gegraveerd, meestal aan de kant van de bestuurder. Ook in de voorruit, tegen de motorkap aan, is het nummer bij veel auto’s terug te vinden. 

Daarnaast staat het voertuigidentificatienummer ook op sommige onderdelen in de auto. Dit zijn meestal onderdelen van de auto die moeilijk te bereiken of vervangen zijn. Zo kan het nummer niet makkelijk worden verwijderd of vervangen door een ander nummer. Dit doen autodieven soms als ze een gestolen auto willen verkopen. Ook zit het nummer soms op het dashboard aan de bestuurderskant. 

Chassisnummer checken bij een tweedehands auto 

Een chassisnummer-check doen is een goed idee als je een tweedehands auto koopt. Het komt namelijk voor dat met het nummer gesjoemeld wordt door autodieven. Ze verwijderen dan het nummer dat op de zichtbare plekken zit en vervangen het vervolgens door een ander nummer. Zo kun je niet aan het chassisnummer zien dat de auto als gestolen is opgegeven.  

In sommige gevallen wordt ook gesjoemeld met het chassisnummer als deze veel schade heeft gehad. Bijvoorbeeld als er vaak onderdelen kapot zijn gegaan of er technische problemen zijn in de auto. Met een vals chassisnummer kun je dit schadeverleden niet makkelijk terugvinden. Zo lijkt het alsof er niks aan de hand is met de auto die je op het oog hebt.  

Daarom is het bij een tweedehands auto belangrijk om te checken of het chassisnummer overeenkomt met het nummer op de papieren van de auto. Verschillen deze nummers? Dan is de kans groot dat de auto ooit gestolen is of een verborgen schadeverleden heeft.  

Welke informatie kan ik achterhalen met een chassisnummer-check? 

Met een chassisnummer-check kun je een aantal dingen opzoeken over een tweedehands auto. Bijvoorbeeld: 

  • De kilometerstand 

  • Het schadeverleden 

  • Of de auto is gestolen 

  • Of er ooit een ongeluk is geweest met de auto 

  • Of de auto ooit is geregistreerd als sloopauto 

Hoe het chassisnummer verder gebruikt wordt 

Het chassisnummer is ook belangrijk voor het onderhoud van de auto. Met dit nummer  worden onderdelen als de remsystemen, motor en transmissie geïdentificeerd. Zo kan bijvoorbeeld een monteur makkelijk terugvinden hoe deze onderdelen onderhouden moeten worden.  

Daarnaast heeft het voertuigidentificatienummer ook een rol voor autofabrikanten. Deze kunnen het chassisnummer gebruiken wanneer auto’s teruggeroepen moeten worden, bijvoorbeeld door technische fouten. 

Meer informatie over het kopen van een auto 

Bij het kopen van een tweedehands auto is het dus belangrijk om het chassisnummer te checken. Wil je meer weten over het kopen van een tweedehands auto? Bekijk dan ook de volgende pagina’s: