Ga naar inhoud

Dit is de emissieklasse van jouw auto

Iedere auto in Nederland wordt ingedeeld in een emissieklasse. Met de emissieklasse krijgt jouw auto een score die vertelt hoe schoon jouw auto is. De emissieklasse staat niet altijd vermeld op je kentekenbewijs. Hoe kom je erachter welke emissieklasse jouw auto heeft?  

Wat is een emissieklasse? 

Emissie van een auto betekent de uitstoot van CO2. De RDW houdt van alle auto’s in Nederland bij hoe schoon ze zijn. Oftewel, hoeveel CO2 ze uitstoten. Op basis daarvan wordt jouw auto ingedeeld in een emissieklasse.  

Op dit moment loopt de schaal van emissieklasse 0 (minst schoon) tot emissieklasse 6 (schoonst). Met een hoog cijfer scoort jouw auto dus goed als het gaat om milieuvriendelijkheid.  

De emissieklassen van de RDW zijn in de praktijk gelijk aan de Euronormen. Dit zijn de emissieklassen die zijn vastgesteld voor heel Europa. Heb je emissieklasse 3, dan heb je ook Euro 3-norm. 

Milieuzones in Nederland 

De emissieklasse of Euronorm wordt gebruikt om te bepalen of jouw auto bepaalde milieuzones in mag. Deze milieuzones ken je misschien wel van het rijden in Duitsland, waarvoor je een ronde milieusticker met een cijfer moet aanvragen.  

Ook Nederland heeft een aantal milieuzones. In Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem mag je de binnenstad niet in als jouw auto niet voldoet aan de Euronorm voor die zone. We hebben in Nederland twee soorten zones:  

  • Gele zones. Auto’s met Euronorm 3 of hoger zijn hier toegestaan. 

  • Groene zones. Auto’s met Euronorm 4 of hoger zijn hier toegestaan. 

Als je zo’n zone inrijdt met een auto die niet de juiste Euronorm heeft, kun je een boete krijgen van € 110 exclusief administratiekosten van € 9,-. Controleer dus goed de emissieklasse van jouw auto voordat je een milieuzone in wilt gaan. 

CO2-uitstoot van jouw auto verminderen 

Of je nu een auto hebt die in emissieklasse 5 of emissieklasse 2 valt: er zijn altijd dingen die je kunt doen om milieuvriendelijker te rijden. Zo stoot je minder CO2 uit: 

  • Gebruik cruise control voor een constante snelheid.  

  • Rijd niet te snel. Hoe sneller je rijdt, hoe meer brandstof je gebruikt. 

  • Zorg voor de juiste bandenspanning. 

  • Zet je motor uit als je bijvoorbeeld moet wachten op een open brug. 

Een passende verzekering voor jouw auto 

Ben je erachter gekomen dat de emissieklasse van jouw auto laag is en denk je aan een nieuwe auto? Dan ben je misschien op zoek naar een passende autoverzekering. Bereken dan eens jouw premie voor de autoverzekering van Univé.  

Ben je er nog niet helemaal over uit welke autoverzekering en welke aanvullende verzekeringen bij jouw situatie passen? Doe dan eens de Univé Autocheck.  

Doe de Autocheck

Bereken je premie