Ga naar inhoud

Autoverlichting voor veiligheid op de weg

Zien en gezien worden in het donker: dat doe je met je autoverlichting. Er zitten een aantal verschillende aan je auto. Allemaal hebben ze hun eigen vorm, kleur, felheid en functie. Daar is goed over nagedacht. De ene lamp is bedoeld voor je eigen zicht, de andere lamp is bedoeld om iets te vertellen aan andere weggebruikers. Ook het gebruik van je autolampen hangt samen met verkeersregels. Je kunt een verkeersboete krijgen als je je hier niet aan houdt. Op deze pagina vertellen we je meer over de autoverlichting.  

Soorten autoverlichting 

Autoverlichting ziet er per type auto net weer anders uit. Maar in de basis is het per auto (bijna) hetzelfde. Je vindt lampen aan zowel de voor- als achterkant van je auto. We zetten de belangrijkste verlichting voor je op een rijtje.  

Met je dimlicht aan zie je in het donker de weg en het verkeer beter. Bovendien zullen andere weggebruikers ook jou beter zien. Het dimlicht zit in je koplampen. Dezelfde lamp wordt ook gebruikt als grootlicht, maar dimlicht is minder fel. Op die manier hebben anderen geen last van de felle lampen, als ze daar naar kijken. Het licht is dus zoals de naam al zegt ‘gedimd’. Je mag soms je dimlicht overdag gebruiken, als je niet goed kunt zien. Dat is handig bij bijvoorbeeld rijden bij storm of extreme weersomstandigheden. 

Je grootlicht verlicht de weg helemaal als het donker is. Kijk er wel goed mee uit. Het grootlicht kan namelijk verblindend zijn voor anderen, omdat het zo fel is. Als anderen niet goed kunnen zien, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Grootlicht mag je ‘s nachts aanzetten, als er geen ander verkeer in de buurt is. 

Sinds 2010 hebben alle nieuwe auto’s dagrijlichten, ook wel Daytime Running Lights (DRL) genoemd. De dagrijlichten zijn LED lampjes rondom de koplampen. De vorm van deze lampjes is bij ieder model auto net weer anders. Met dagrijverlichting ben je ook overdag goed te zien. Deze kleine LED lampjes verbruiken maar weinig stroom. Je zult ze dus minder snel hoeven te vervangen dan bijvoorbeeld je dimlichten. 

Een stadslicht wordt ook wel een parkeerlicht genoemd. Dat is terecht, want met dit licht laat je zien dat je auto geparkeerd staat. Je stadslicht gebruik je verder niet om beter te kunnen zien. Het is vooral bedoeld om beter gezien te worden. Staat je stadslicht aan? Dan branden er twee kleine lampjes aan de voor- en achterkant van je auto.  

Binnen de bebouwde kom wordt stadslicht alleen gebruikt als er weinig of geen straatverlichting is. Buiten de bebouwde kom is stadslicht handig om ‘s nachts of bij slecht zicht naast de weg te parkeren. 

Alleen bij dichte mist mag je je mistlampen aanzetten. Net als het grootlicht is ook dit licht erg fel en daardoor verblindend voor andere weggebruikers.  

Je herkent de remlichten van de auto aan de rode kleur. Ze zitten achter op de auto. Met de remlichten vertel je aan het verkeer dat achter je rijdt dat je gaat afremmen. Zo kan de bestuurder achter je ook de snelheid verminderen. Auto’s die in of na september 2001 op kenteken zijn gezet, moeten verplicht nog een derde remlicht hebben. Deze is geïntegreerd in de achterruit. 

Lees ook: Afstand houden

De achteruitrijlampen van een auto zijn geel of wit van kleur. Je vindt ze aan de achterkant van je auto. Deze lampen laten zien dat je achteruit gaat rijden.  

Met je waarschuwingslichten kun je anderen waarschuwen. Dat doe je bijvoorbeeld als je met pech moet stilstaan of als er gevaar dreigt. De lampen zijn oranje en knipperen als je ze aanzet. Alleen in geval van nood zet je ze aan. Stap je uit de auto in zo’n situatie? Dan is het handig om ook een gevarendriehoek en een veiligheidshesje te gebruiken. 

Je kenteken aan de achterkant moet altijd goed te zien zijn. Staat je grootlicht, dimlicht, stadslicht of mistlicht aan? Dan moet ook de verlichting bij je achterkentekenplaat aanstaan. Gebruik je een fietsendrager of een aanhanger met een witte kentekenplaat? Dan moet je ervoor zorgen dat ook dat kenteken goed te zien is. 

Autoverlichting kopen 

Welk type autoverlichting je nodig hebt, lees je in het instructieboekje of onderhoudsboekje van je auto. Je kunt dit ook vragen bij je vakgarage. Het is handig om reservelampjes in je auto te hebben. Als je koplamp stuk gaat, kun je die namelijk snel vervangen. Het vervangen van je koplamp is geen lastige klus.  

Ga zelf niet aan de slag met het vervangen van LED lampen. Deze zitten in de auto zelf en moeten worden vervangen door een specialist.  

Autoverlichting regels en verkeersboetes 

In het verkeer is het belangrijk om goed te kunnen zien en gezien te worden. Zorg dus voor goed werkende verlichting en gebruik dit op de juiste manier. Doe je dat niet? Dan kun je een boete krijgen. Over de exacte boetes voor het rijden zonder verlichting hebben we meer informatie. 

Lees ook: Boete voor rijden zonder licht in de auto