Ga naar inhoud

Het veiligheidshesje in uw auto

In Nederland kennen we geen wettelijke verplichtingen als het gaat om de uitrusting in uw auto. Wel raden we u aan om een aantal standaard items in uw auto te leggen. Zo zijn bijvoorbeeld de gevarendriehoek, een brandblusser, een lifehammer en EHBO-doos handige voorwerpen om met u mee te nemen. Ook het veiligheidshesje is bij deze uitrusting geen overbodige luxe. Wij vertellen u hoeveel veiligheidshesjes in uw auto  handig zijn, waar zo’n veiligheidsvest voor moet worden gebruikt en wat de verschillende regels in andere landen zijn.

Is een veiligheidsvest verplicht?

Een veiligheidsvestje is in Nederland niet verplicht om in uw auto te hebben. In andere landen is zo’n veiligheidsvest wel verplicht. Het is bijvoorbeeld in landen als Duitsland, België, Italië, Oostenrijk en Frankrijk verplicht om er één binnen handbereik te hebben liggen. Dat betekent dat het niet voldoende is om deze dan in de kofferbak te bewaren. Kies voor een makkelijk bereikbare plek, bijvoorbeeld in uw dashboardkastje. 

Waarvoor gebruikt u het veiligheidshesje?

Veiligheidshesjes worden ingezet om ervoor te zorgen dat u zichtbaar bent voor andere weggebruikers en om andere weggebruikers te waarschuwen. Een veiligheidshesje heeft een felle kleur en reflecterend materiaal, wat ervoor zorgt dat andere weggebruikers u goed kunnen zien en voorzichtig langs u heen kunnen rijden. Wanneer u op of langs de weg aan het werk bent is een veiligheidsvest verplicht. Denk bijvoorbeeld aan verkeersregelaars of mensen in de bouw. 

Staat u stil vanwege een ongeval met uw auto of  autopech? Dan raden wij u aan om voor alle inzittenden een veiligheidshesje binnen handbereik te hebben liggen. Dit geldt ook voor kinderen. U kunt deze veiligheidshesjes bijvoorbeeld bij uw EHBO-doos en gevarendriehoek kwijt. Doordat u deze binnen handbereik heeft kunt u deze aantrekken voordat u bijvoorbeeld de auto moet verlaten om een lekke band te vervangen

Waar en wanneer is een veiligheidshesje verplicht?

Niet in Nederland, maar wel in andere landen in Europa is een veiligheidsvest verplicht in uw auto. Hoeveel veiligheidshesjes in de auto zijn handig? Wij adviseren u om uit voorzorg altijd veiligheidshesjes voor alle inzittenden mee te nemen, dus ook voor kinderen. Zorg er ook voor dat wanneer u op vakantie gaat naar het buitenland, u altijd de regels van de landen waar u doorheen reist checkt, zodat u niet voor eventuele (dure) verrassingen komt te staan. Per land verschilt de regelgeving omtrent verplichte voorwerpen in uw auto. Dit geldt dus eveneens voor de plek waar u deze voorwerpen in uw auto bewaart. 

Waar koop ik een veiligheidshesje?

U kunt een veiligheidshesje op veel plekken in Nederland kopen. Denk bijvoorbeeld aan tankstations en diverse warenhuizen. De kosten voor een veiligheidsvest liggen doorgaans rond de € 10,- en kosten zeker niet meer dan € 15,-. Let erop dat u altijd één koopt die voldoet aan de Europese norm EN471, klasse 2.

Onverhoopt in een noodsituatie terecht gekomen? Univé helpt 

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). 

Toch kan het zijn dat u onverhoopt uw auto tot stilstand heeft moeten brengen. Univé vertelt u wat u in zo’n situatie kunt doen.

Terechtgekomen in een aanrijding

Als u niet verder kunt rijden na een aanrijding, dan bent u met een autoverzekering van Univé verzekerd van gratis hulpverlening in binnen- en buitenland. Bel na een aanrijding of ongeval met de Univé alarmcentrale: +31 592 34 81 12.

Meld uw schade zo snel mogelijk online op Mijn Univé of in de Univé App en vul eventueel een schadeformulier in. Voor direct contact met een medewerker vindt u hier onze contactgegevens. U kunt ook terecht bij één van onze Univé winkels

Pech aan de weg

Met de aanvullende dekking pechhulp van Univé bent u bij autopech verzekerd en helpen wij u zo weer op weg. U kunt pechhulp bereiken via de Univé app of bel de Univé alarmcentrale: +31 592 34 81 12.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook Verplichte uitrusting auto in Nederland.