Ga naar inhoud

Sleutels kwijt van de auto: wat nu?

Een autosleutel die kwijt is… het komt altijd op een verkeerd moment. Wat kunt u doen als de sleutels kwijt zijn en u heeft uw auto snel nodig? Lees hier over de opties. 

U heeft drie opties: 

  • Zoeken, zoeken, zoeken… 
  • Een servicemonteur de auto laten openmaken 
  • Nieuwe autosleutels laten maken 

Kijk nog een keer overal goed 

Een verloren autosleutel is niet spontaan opgelost, die ligt nog ergens. Traceer daarom uw stappen in omgekeerde volgorde tot het moment dat u de sleutels nog had.  

Misschien zitten ze in een kledingstuk op een andere plek dan normaal. Of heeft u met de sleutels in de hand iets opgeruimd en bent u met lege handen verder gegaan. Zoeken is misschien frustrerend en tijdrovend, maar het is ook verreweg de minst ingrijpende oplossing. 

Bel de servicemonteur of uw autodealer 

Soms gebeurt het dat u wordt buitengesloten. De auto is dan al op slot, maar de sleutels liggen er nog in. In dat geval kunt u contact opnemen met uw autodealer of een externe servicemonteur. Met behulp van speciale computerapparatuur wordt uw auto open gemaakt, zodat u bij de autosleutel kunt. 

Laat nieuwe autosleutels maken 

Als het echt niet anders kan, kunt u altijd nog een nieuw paar autosleutels laten maken. Dit kan tot flinke kosten leiden, zeker als er allerlei elektronica in de sleutel verwerkt zit. Denk bijvoorbeeld aan keyless entry, waarmee u de auto kunt openen en starten zonder dat u de sleutel in het deurslot of contactslot hoeft te steken. 

De sleutelmaker heeft gegevens van u nodig om nieuwe sleutels te kunnen maken als u de autosleutels kwijt bent. Aan de hand van uw kenteken wordt nagegaan welk merk, type en bouwjaar uw auto heeft. Als het gaat om een spoedgeval, kan de sleutelmaker ter plekke een sleutel programmeren. 

Nog een reden waarom uw autosleutels belangrijk zijn

Naast de autosleutels zijn ook uw kentekencard en de tenaamstellingscode belangrijk. Hiermee kan iedereen namelijk uw auto overschrijven. Bewaar de kentekencard en de tenaamstellingscode dus goed. Bij diefstal van de auto moet u voor de autoverzekering beide documenten én de autosleutels kunnen overleggen. En als u nieuwe sleutels wilt laten maken, heeft u deze documenten ook nodig om te kunnen bewijzen dat u de rechtmatige eigenaar van de auto bent. 

Wanneer u uw kentekenbewijs kwijt bent, moet u een nieuw bewijs aanvragen bij de RDW.