Ga naar inhoud

Auto op slot en de sleutel ligt er nog in

Heb je je autosleutel per ongeluk in de auto laten liggen en zit hij op slot? Dit is een erg vervelende situatie, die elke automobilist wel eens kan overkomen. Het is wel zo fijn als je op dit moment weet wat je moet doen en kunt rekenen op hulp. Wij leggen je uit wat je kunt doen als je jezelf per ongeluk buiten hebt gesloten van je auto. 

Buitengesloten van je auto? Dit kun je doen 

Om weer jouw auto in te komen, is er een aantal dingen dat je kunt doen. 

Meestal krijg je een reservesleutel bij het kopen van jouw auto. Deze kun je gebruiken om jouw auto weer van het slot te krijgen. Je kunt de auto laten staan waar je buitengesloten bent en de reservesleutel gaan halen. Bewaar deze bij voorkeur thuis of zorg dat bijvoorbeeld je partner deze heeft.  

Heb je een pechhulpverzekering? Dan kun je nakijken of je achtergelaten sleutels hier ook in gedekt zijn. Je kunt je verzekering dan bellen, zodat zij jouw auto kunnen openen.  

Als je de auto in het slot hebt laten vallen, kun je je autodealer bellen. Mogelijk kan die je helpen om de auto te openen. Zij weten veel van de auto, en kunnen je misschien een mechanische of technische truc vertellen waarmee je jouw auto van het slot krijgt. 

Slotenmakers kunnen je helpen bij het openen van jouw auto. Als je ervoor kiest om een slotenmaker in te schakelen, controleer dan wel goed of het een betrouwbare partij is. Een ervaren en erkende slotenmaker met veel reviews is vaak een goede keuze. Dit is belangrijk om te checken, want er zijn ook oplichters actief.  

Automatische deurvergrendeling en elektrische sleutel 

Als je een elektrische autosleutel hebt, loop je ook het risico buitengesloten te worden. Dit heeft te maken met de automatische vergrendeling van veel auto’s. Als dit aan staat in jouw auto, kan deze op slot gaan wanneer: 

  • je een bepaalde snelheid bereikt, bijvoorbeeld 25 kilometer per uur. 

  • de auto stilstaat voor een aantal seconden, met de sleutel in het contact. 

  • de auto uitgeschakeld is voor 30 tot 60 seconden. 

Als je uit jouw auto stapt zonder je sleutels mee te nemen, kan jouw auto met automatische vergrendeling dus na een tijdje op slot gaan.  

Pechhulp van Univé 

Met Pechhulp ben je verzekerd van hulp als je je sleutel in je auto vergeet en jezelf buitensluit. Heb je een autoverzekering van Univé, maar zonder de aanvullende dekking Pechhulp? Je sluit deze dekking gemakkelijk af via je Mijn Univé account. Daar ga je naar ‘wijzig je autoverzekering’ en vink je ‘Pechhulp’ aan. Je kunt je verzekeren voor Pechhulp in Nederland, maar ook voor het buitenland. Handig voor als je met de auto op vakantie gaat en je daar je sleutel in je gesloten auto laat liggen.  

Mijn Univé