Ga naar inhoud

Auto accu leeg

Niets is zo vervelend als een auto waarvan de accu leeg is. U staat bijvoorbeeld net op het punt om ergens naartoe te vertrekken en dan start plotseling de auto niet meer
Maar wat zijn de oorzaken van een lege accu? En wat kunt u doen om dit te verhelpen of te voorkomen? Hier geven wij u meer informatie over wat een lege accu is, wat de oorzaken hiervan kunnen zijn en welke oplossingen ervoor te vinden zijn.

Wat doet een accu?

De accu in een auto is nodig om ervoor te zorgen dat de auto start en alles werkt (zoals de autoverlichting, de radio en het navigatiesysteem). Heeft u een elektrische auto? Dan doet de accu ook dienst als de brandstof voor uw auto.

De accu van een benzine- of dieselauto

Gemiddeld genomen gaat een accu van een benzine- of dieselauto zo’n drie tot zeven jaar mee. Daarna is de accu aan vervanging toe. Een accu is leeg of versleten als hij niet meer start en bij een capaciteit van minder dan 80%.

Accu leeg, auto aanduwen?

Komt u plotseling stil te staan met een auto die op benzine of diesel rijdt omdat de accu leeg of de startmotor kapot is, dan kunt u de auto aanduwen. Zeker als u midden op de weg staat, is het noodzakelijk om de auto even naar een andere plek te duwen. Vraag als u alleen in de auto zit of omstanders of andere weggebruikers u daarmee willen helpen.

Wat te doen als de accu leeg is?

Accu leeg auto: oorzaken

Een van de belangrijkste oorzaken van een lege accu is als u per ongeluk de autolichten heeft laten branden. Maar er zijn ook andere oorzaken voor een lege auto-accu:

  • Slijtage van de accu.
  • Lang niet gebruiken van de auto, waardoor de batterij langzaam leegloopt.
  • Te lage of te hoge temperaturen. Lagere temperaturen zijn eigenlijk nooit goed, vandaar dat er in de winter ook vaak accuproblemen ontstaan.
  • Voornamelijk korte ritten rijden, waardoor de batterij niet op bedrijfstemperatuur komt en de accu beperkt oplaadt.

Lees ook: Waarschuwingslampjes dashboard

Accu auto leeg: oplossingen

Meestal kunt een lege auto accu voorkomen. Is hij helemaal leeg, dan is opladen noodzakelijk. Dat kan op meerdere manieren:

  • De accu starten met startkabels. U heeft dan wel startkabels en een hulpauto nodig. Schakel alle elektronica uit en sluit de startkabels op de juiste manier aan. Start allebei de auto’s en zet de verwarming aan van de auto met pech. De accu zal zich nu opladen.
  • Accu opladen met druppellader om de accu stapsgewijs op te laden. Duurt wel lang voordat de accu volledig opgeladen is en u kunt alleen een lader gebruiken die bij het type accu past.
  • Accu vervangen. Dit moet u doen als opladen niet meer werkt en startkabels geen effect hebben.

Hoe lang rijden na lege accu?

Als uw auto een lege accu had en door bijvoorbeeld startkabels weer aan de praat gebracht is, moet u eerst nog wel minimaal een half uur met de auto gaan rijden. Dit zorgt er namelijk voor dat de dynamo de accu dan kan opladen. 

Wij hebben meer tips en advies over auto-onderhoud.