Ga naar inhoud

Accu leeg? Auto starten met startkabels

Als je auto niet start, kan dat verschillende oorzaken hebben. Een lege accu of een kapotte startmotor komt het meest voor. In dit artikel vind je handig tips om je auto met startkabels toch te laten starten.

Inhoudsopgave

Voordat je de kabels aan je accu aansluit 

In de auto’s van tegenwoordig zit veel elektronica die schade kan oplopen als je de startkabels niet goed aansluit. Wees dus voorzichtig en vraag een specialist om hulp.

Stappenplan auto starten met startkabels  

In het instructieboekje van je staat uitleg over het gebruiken van kabels om je auto te starten. Volg daarnaast de volgende stappen:

  • Zorg dat je startkabels dik genoeg zijn en een koperen kern hebben. Anders worden ze alleen maar warm, maar functioneren ze niet. Vooral voor dieselmotoren is dit belangrijk. 
  • Zet de motor van de helpende auto uit. 
  • De pluspool komt eerst. Sluit de rode kabel aan op de pluspool van de helpende auto. Daarna maak je de andere kant van de rode kabel vast aan de pluspool van de te helpen auto. 
  • De zwarte kabel gebruik je om massa te maken. Sluit deze aan op de minpool van de helpende auto en bij voorkeur op het motorblok van de te helpen auto. Aan de minpool mag eventueel ook. 
  • Start de helpende auto en laat de motor minimaal vijf minuten lopen. Hoe meer toeren, hoe beter. Zet de helpende auto in zijn vrij en geef gas voor een beter resultaat. 
  • Probeer de te helpen auto te starten. Lukt dit, laat hem dan ook enkele minuten draaien, liefst met een hoog toerental. 
  • Schakel de ventilatie en achterruitverwarming van beide auto’s aan. Het verwijderen van de startkabels zorgt namelijk voor piekspanning en die kan op deze manier geen kwaad. 
  • Maak alle startkabels los in de omgekeerde volgorde van aansluiten. 
  • Rijd minimaal een half uur na het starten met de geholpen auto, zodat de dynamo de accu weer kan opladen. Tijdens het rijden schakel je de ventilatie en achterruitverwarming juist weer uit om stroom te besparen. 

Accu opladen kan ook met een externe lader 

Hoef je niet meteen weg met de auto, dan kun je ook een externe lader gebruiken om de accu op te laden. Hierdoor hoef je niet minimaal een half uur te rijden na het opladen. Vooral voor auto’s die alleen korte ritten maken of lang stil hebben gestaan is het beter om een externe lader te gebruiken.  

Is de accu stuk? Dan moet je accu vervangen worden.

Pechhulp

Wil de auto niet meer starten of heb je hulp nodig? Met de aanvullende dekking Pechhulp bij de Univé-autoverzekering kun je rekenen op onze professionele hulpdienst. Binnen 35 minuten is er iemand bij je.

Bel +31 592 348 112 of schakel Pechhulp in via de Univé App.

Bekijk ook onze andere tips en advies over auto-onderhoud.