Ga naar inhoud

Wat te doen als je auto niet meer start?

Als je auto niet start, kan dat verschillende oorzaken hebben. Je autosleutel wordt bijvoorbeeld niet herkend, er is een elektrische storing of je hebt geen brandstof meer. De meest voorkomende redenen dat je auto niet start, zijn een lege accu of een kapotte startmotor. Maar hoe weet je bijvoorbeeld of je startmotor kapot is? En hoe start je de auto weer?   

Lege accu

De accu in een auto zorgt ervoor dat de auto start en dat alles werkt. Heb je een elektrische auto? Dan zorgt de accu zelfs ook voor de brandstof van je auto. Een accu gaat gemiddeld drie tot zeven jaar mee. Daarna is ‘ie aan vervanging toe. Het kan zijn dat je accu al eerder slijt. Omdat je bijvoorbeeld de auto lang niet hebt gebruikt of alleen maar korte ritten rijdt. Door te lage of hoge temperaturen kan er ook accuproblemen ontstaan.

Accu auto leeg: auto starten met startkabels

Is de accu van je auto leeg? Dan kun je proberen je auto te starten met startkabels. Volg hiervoor deze stappen:

Accu opladen met externe lader

Hoef je niet meteen de weg op? Dan kun je ook een externe lader gebruiken om de accu op te laden. Hierdoor hoef je niet minimaal een half uur te rijden na het opladen. Vooral voor auto’s die alleen korte ritten maken of lang stil hebben gestaan is het beter om een externe lader te gebruiken.

Is de accu stuk? Dan moet de accu vervangen worden.

Hoe weet ik of mijn startmotor kapot is?

Een andere veel voorkomende reden waardoor je auto niet start, is een kapotte startmotor. Aan de volgende dingen kun je merken dat ‘ie kapot is:

  • Je hoort de auto starten, maar er gebeurt niks.
  • Je hoort het geluid van de starter, maar de motor gaat niet draaien.
  • Soms start de motor niet als je weg wilt rijden.
  • Je hoort rare geluiden als je de auto start.
  • Bij het starten van de auto dimt de verlichting.
  • Er is ook rook te ruiken of te zien als je de auto start.

Wat te doen bij een kapotte startmotor

Is je startmotor stuk? Dan moet je deze laten vervangen. Je kunt dus niet verder rijden, zoals bij een lege accu. Een kapotte startmotor is helaas niet verzekerd op je autoverzekering. Maar heb je pechhulp afgesloten bij je Univé-autoverzekering? Dan kun je wel gebruik maken van pechhulp als je met een kapotte startmotor gestrand bent. Ook in je eigen woonplaats of voor de deur. Bel hiervoor met onze Alarmcentrale: +31 592 348 112 of meld pech via de Univé App. Binnen 35 minuten is er iemand bij je.

De kosten van een startmotor

De gemiddelde prijs van een nieuwe startmotor ligt rond de € 300. Kies je voor een oudere, gerepareerde startmotor? Dan liggen de kosten vaak rond de € 200. De kosten voor montage komen daar nog eens bij. Die zijn gemiddeld € 80.

Univé Pechhulp afsluiten

Heb je je auto bij Univé verzekerd en wil je pechhulp bijsluiten? Dit regel je gemakkelijk via je Mijn Univé-account of de Univé App. Ga naar ‘wijzig je autoverzekering’ en vink Univé Pechhulp aan. Keuze uit Pechhulp Binnenland en/of Pechhulp Buitenland.

Heb je nog geen autoverzekering bij Univé? En wil je deze afsluiten met pechhulp?

Bereken nu je premie

Of sluit direct af met pechhulp