Ga naar inhoud

Vergoeding spiraal

Je krijgt een spiraal vergoed uit de basisverzekering als je jonger bent dan 21 jaar. Boven de 21 krijg je alleen een vergoeding voor een spiraal als je een bepaalde aandoening hebt. Vanuit de aanvullende verzekering kun je soms ook de kosten van een spiraal vergoed krijgen. Het plaatsen van een spiraal vergoedt je zorgverzekeraar altijd vanuit de basisverzekering.

Spiraal vergoed uit de basisverzekering

Het laten plaatsen van de spiraal wordt altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Om ook de kosten van de spiraal zelf vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering moet je jonger zijn dan 21 jaar of één van de volgende aandoeningen hebben:

  • Endometriose
  • Bloedarmoede door menorragie
  1. Vraag je huisarts, verloskundige of arts om een recept voor een spiraaltje.
  2. Haal met dat recept het spiraaltje op bij je apotheek.
  3. Maak een afspraak bij je huisarts of verloskundige voor het plaatsen.
  4. Neem het spiraaltje van de apotheek mee naar de afspraak.
  5. De huisarts of verloskundige plaatst het spiraaltje.

Als je de spiraal vergoed krijgt uit de basisverzekering of het plaatsen ervan, kan het zijn dat je daar eigen risico voor moet betalen. Dat is alleen het geval als je 18 jaar of ouder bent en:

  • De spiraal geen voorkeursmedicijn is.
  • De spiraal geplaatst wordt door een medisch specialist.

Je huisarts en apotheek weten wat de voorkeursmedicijnen van je zorgverzekeraar zijn. Laat je de spiraal plaatsen door je huisarts of verloskundige? Dan betaal je daar geen eigen risico voor.

Apotheekkosten

Krijg je de spiraal vergoed en ben je boven de 18? Dan betaal je eigen risico voor de servicekosten van je apotheek. Dat kunnen terhandstellingskosten zijn en/of de kosten van een begeleidingsgesprek. Heb je je eigen risico al verbruikt? Dan hoef je die kosten niet te betalen.

Voor een hormoonhoudend spiraaltje betaal je soms een wettelijke eigen bijdrage, net zoals voor sommige andere anticonceptiemiddelen. Die vallen namelijk onder de medicijnen vergoeding. Op www.medicijnenkosten.nl kun je zien voor welke spiraaltjes dat geldt en wat de kosten zijn. Per jaar betaal je maximaal € 250 aan eigen bijdrage voor medicijnen.

Voor een koperhoudend spiraaltje betaal je geen eigen bijdrage. Die valt namelijk onder de hulpmiddelen vergoeding uit de basisverzekering.

Voor een volledige vergoeding van het plaatsen van een spiraal, is het belangrijk dat je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Anders krijg je waarschijnlijk niet alles vergoed.

Spiraal vergoed vanuit aanvullende verzekering

Als je boven de 21 bent en geen medische indicatie hebt voor anticonceptie, kun je uit je aanvullende verzekering misschien een spiraal vergoed krijgen. Je krijgt dan niet het volledige voorkeursmedicijn vergoed, maar spiralen uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Op www.medicijnkosten.nl zie je welke spiraaltjes daaronder vallen en wat de vergoedingen zijn. 

Let op: soms krijg je geen vergoeding als je naar een niet-gecontracteerde apotheek gaat. 

Veelgestelde vragen spiraaltjes en anticonceptie

Als je jonger bent dan 21 jaar krijg je een spiraaltje vergoed vanuit de basisverzekering. Ook als je ouder bent dan 21, maar dan alleen als je endometriose of bloedarmoede door menorragie hebt. Anders krijg je misschien een vergoeding voor anticonceptie vanuit je aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal krijg je altijd vergoed.

Je kunt een hormoonhoudend- of koperhoudend spiraaltje vergoed krijgen. Ze hebben dezelfde werking, maar de werkende stof verschilt. Welk merk spiraaltje je volledig vergoed krijgt hangt van je zorgverzekeraar. Die heeft namelijk een voorkeursgeneesmiddel. Ben je ouder dan 21? Als je een spiraaltje vergoed krijgt uit de basisverzekering of aanvullende verzekering gaat dat volgens het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

De spiraal valt onder de vergoeding anticonceptie. Daar zitten ook andere anticonceptiemiddelen in zoals een anticonceptiepil, -staafje, -ring en -pessarium. Deze middelen hebben verschillende werkingen. Een spiraaltje en staafje kunnen een paar jaar blijven zitten, een ring enkele weken en een pessarium werkt eenmalig.

De anticonceptiepil slik je dagelijks over een lange periode. Anticonceptiemiddelen die buiten de apotheek om te koop zijn zoals condooms worden niet vergoed.