Vergoeding revalidatie
Je krijgt een revalidatie vergoeding uit de basisverzekering, om te herstellen na bijvoorbeeld een ongeval of een operatie. Of om te leren leven met een ziekte of handicap. Daarvoor krijg je een verwijzing van je arts.
Revalidatie vergoeding basisverzekering
Voor revalidatie uit de basisverzekering, ga je naar een revalidatie-instelling of ziekenhuis. Daar word je geholpen door een team van deskundigen onder leiding van een medisch specialist. Dat kan voor lichamelijke problemen zijn die je beperken in bewegen, communiceren, denken of gedrag. Onder de revalidatie vergoeding valt:
- Onderzoek
- Advies
- Behandelingen
- Quickscan (bij langdurige lichamelijke problemen)
Als fysiotherapie onderdeel is van je revalidatie, krijg je behandelingen binnen de revalidatie-instelling of het ziekenhuis vergoed. Als je alleen fysiotherapie nodig hebt, valt dat meestal niet onder de revalidatie vergoeding. Dat geldt ook voor extra behandelingen fysiotherapie na je revalidatie.
Je krijgt vanaf de 21e behandeling misschien een fysiotherapie vergoeding voor chronische aandoeningen. De eerste 20 behandeling betaal je dan zelf of krijg je vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt een aparte vergoeding.
Voor ouderen is er een speciale vergoeding: geriatrische revalidatiezorg. Deze revalidatie kan zes maanden duren en is bedoeld voor kwetsbare ouderen die een behandeling in het ziekenhuis hebben gehad. Bijvoorbeeld na een beroerte, botbreuk of een operatie voor een nieuwe knie of heup.
Daarbij is het doel om weer thuis te gaan wonen en onderdeel van de maatschappij te blijven. Geriatrische revalidatie staat onder leiding van een specialist ouderengeneeskunde. De zorg moet dan starten:
- Binnen een week na verblijf in het ziekenhuis.
- Na beoordeling door een geriater op de spoedeisende hulp.
- Via een spoedconsult op de geriatrische polikliniek bij een acute aandoening.
Bij revalidatie na bepaalde vormen van kanker, kan de kennis en ervaring van een revalidatiearts noodzakelijk zijn. Je krijgt een oncologische revalidatie vergoeding als je met andere vormen van oncologische nazorg niet voldoende geholpen bent. Vormen andere van oncologische nazorg zijn bijvoorbeeld fysiotherapie en psychologische hulp.
Voor een revalidatie uit de basisverzekering betaal je eigen risico als je boven de 18 bent. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van of je een vrijwillig eigen risico hebt afgesloten. Daarmee kan het verplicht eigen risico van € 385 per jaar namelijk verhoogd worden tot € 885. Het bedrag dat je zelf betaalt, is ook afhankelijk van of je al eigen risico verbruikt hebt.
Om je revalidatie volledig vergoed te krijgen, is het belangrijk om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Als je naar een revalidatie-instelling of ziekenhuis zonder contract met je zorgverzekeraar gaat, moet je waarschijnlijk een deel zelf betalen. Je vindt gecontracteerde zorgverleners in de zorgzoeker van je zorgverzekeraar.
Revalidatie uit de aanvullende verzekering
De meeste zorgverzekeraars hebben geen vergoeding voor revalidatie in de aanvullende verzekering. Andere vormen van nazorg zoals fysiotherapie kun je wel aanvullend verzekeren.